textier: O porţie de carbonara pentru fratele Bălcescu!

7 august 2008

O porţie de carbonara pentru fratele Bălcescu!

articol din ultimul B-24-FUN

Unii bucătari români ar trebui amprentaţi şi expulzaţi la Roma


(c) Stock

Acum două sute de ani, în Italia activa o mişcare secretă numită Carboneria, căreia i se datorează două împliniri istorice: unificarea Italiei şi inventarea spaghetelor alla carbonara. Dacă prima a fost un ideal revoluţionar şi înfăptuirea ei a luat decenii; a doua fost o întâmplare fericită, ivită din vicisitudinile vieţii clandestine de carbonar, constrâns să gătească feluri frugale, cu ingrediente sărace... Iar o reţetă de spaghete doar cu ouă, şunculiţă şi caşvcaval de oaie - este ceva revoluţionar!
Asemeni francmasonilor care se revendicau de la breasla zidarilor, carbonarii se raportau metaforic la prelucrătorii cărbunelui: lucrarea lor se voia subterană şi obscură, dar îndreptată spre propăşiri luminoase.
Dar oricât de vizionari au fost carbonarii, e puţin probabil să fi visat că spaghetele lor pripite vor duce gloria Italiei în lume. Cu atât mai puţin că, peste veacuri, nişte pretinşi bucătari, urmaşi ai pandurilor şi bonjuriştilor români, le vor întina nobila revoluţie culinară. Câţi dintre noi nu am fost îngreţoşaţi în tratoriile bucureştene cu o zeamă slinoasă, fraudulos trecută în meniu sub numele de spaghetti alla carbonara? Câţi dintre aceşti trădători de gintă nu persistă în delict, scăpând fără discernămînt ouă şi smântână între paste? Şi câţi dintre clienţii lor n-or fi plecat de la masă italofobi convinşi?
Ei bine nu! Ouăle trebuie zvârlite con arte, astfel încât să formeze, prin contactul cu spaghetele fierbinţi (şi, elementar, scurse de apă!) mici granule de omletă delicioasă. În rest... Se poate înlocui pancetta cu bacon afumat,
kaizer, piept ardelenesc sau ce găsim pe raft. În loc de pecorino se poate rade parmezan. Se poate adăuga smântână grasă şi ceapă, ca fantezii gurmande, însăăă... Totul e să nu distrugi miracolul coagulării oului în paste! La sfârşit, piperul presărat trebuie să arate ca praful de cărbune de acum două secole. Buon appetito!

Related link: Din scoarţă-n scoarţă

Etichete: ,

10 Comments:

Blogger Monica said...

pofta buna si tie, dar ce-ti veni?
mie tot risotto.mi place...

6:30 p.m.  
Blogger textier said...

allora richiesta speciale: la prossima volta una risata :)

6:37 p.m.  
Blogger Monica said...

grazie tantissimissimo!

7:31 p.m.  
Anonymous Anonim said...

dupa ce am inghitzit in sec odata,de doua ori,a treia oara mi-am adus aminte ca io cunosteam istoria pizzei care suna "alla carbonara". cum vine asta? pai, tot ...ce mancau saracii italieni din saracie,adica un blat pe care puneau toate ramasitzele de te miri ce, asta e ce denumim noi acum mancarea lor traditionala si pe care nu o mancam cu rusinea cu care saracia noastra ne pofteste la mamaliga, ci cu fitza ca am comandat ceva consistent la restaurantul "pomu laudat". parerea mea? un post foarte gustos. mai rumeg blogul si mai cer o felie.;))

7:59 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Ah, nu sunt singura! Am fost asa de suparata o data, ca am stat o zi intrega sa caut pe net reteta adevarata si sa experimentez.

Rezultatul, tot online:
http://www.rodiq.ro/?p=89

Delicioase, si atat de simplu de preparat!

(gasit articol in 24-fun)

7:39 p.m.  
Blogger Ionut said...

www.urbanss.blogspot.com ...totul despre vedete,ce nu se stie despre vedete!

11:07 a.m.  
Anonymous Anonim said...

http://www.orasiernut.blogspot.com/...

3:44 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Multumesc pentru informatii interesante

11:35 a.m.  
Anonymous Pescuit said...

Stiati ca un cartier din Genova - Italia are numele Carbonara?

6:59 p.m.  
Anonymous Retete culinare said...

Pofta buna!

1:56 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home