textier: Guerrilla îl scarmănă pe Scornelius la oaie

9 martie 2007

Guerrilla îl scarmănă pe Scornelius la oaie


Am lansat astă toamnă, în cadrul concursului Cîştigă cu Scornelius (găzduit de LiterNet), o ediţie Mioriţa Remix care le cerea concurenţilor să pastişeze celebra baladă (titlul oficial, Completează spaţiul mioritic, făcea aluzie la modelul iniţial, cu spaţii libere, de completat ca un formular). În momentul lansării, cel puţin două iniţiative similare erau online: concursul ad hoc al lui Jubjub care ne îndemna să traducem Mioriţa într-o franceză de "tip furculision" şi primele episoade din Mitomania lui Erhan (serial găzduit de Metropotam), cele dedicate Mioriţei. Le-am citat pe blog, în debaraua concursului.
În articolul de start, am dat exemple de pastişe mioritice mai mult sau mai puţin celebre de pe net sau din offline. Am taguit un cîntec sarcastic al Adei Milea din fonoteca LiterNet-ului, care deconstruia Mioriţa la greu. Mi-am pus problema să fac la fel cu Pohoenix sau Zdob. Am renunţat: intenţiile lor de prelucrare a Mioriţei erau prea "pe bune", or eu le ceream concurenţilor rescriere ironică, dezvrăjită şi, pe cît se poate, anti-fatalistă!
În orice caz, am încercat să îi citez pe toţi cei care mai avuseseră ideea înainte. Le cer iertare celor pe care i-am omis.
Dacă aş fi fost mai bun la clarviziune, aş fi menţionat şi faptul că, peste jumătate de an, Radio Guerrilla avea să lanseze un concurs similar, anume Rescrie Mioriţa. Îmi pare rău că, din lipsă de antrenament divinatoriu, mi-a scăpat proorocirea. De la amicii guerrilleros nu pot pretinde să menţioneze, fie şi micuţ, cu asterisc şi notă de subsol la corp 6, faptul că mult lăudatul lor concurs de originalitate nu e tocmai original; ci că duce mai departe, frumos, mio-ritmic, în tradiţia folclorului urban, ideea lui Scornelius (de fapt ideea Cristinei Foarfă, cedată cu graţie cauzei scorneliene)... Ei se proclamă ciobani şi e normal să aibă o atitudine mai toporelnică faţă de iniţiativele independente şi non-profit.
Cu toate astea, o ocheadă prin arhiva lui Scornelius i-ar fi scutit de surprize: participarea în cazul Mioriţei a fost mai "uscată", mai puţin fertilă ca în cazul precedentei ediţii, cea cu produsele Eminescu. Am avut doar doi premianţi, ce-i drept geniali, dar... statistic vorbind Mioriţa nu i-a prea inspirat pe scornelitori.
Nici răspunsurile de pînă acum de pe pagina de concurs a Guerrillei nu arată prea roz... O parte dintre concurenţi au răspuns, fără mult spor, şi pentru Scornelius. La noi n-au cîştigat nimic. Dar poate că la ciobani merge...

Etichete: ,

22 Comments:

Anonymous Anonim said...

cred ca exista oaresic'are diferente intre ce se intelege prin fatalitate si interpretarea crestina a destinului

3:08 p.m.  
Blogger textier said...

aceasta ipoteza m-a sedus inca de prin '80, cind a prezentat-o paul tutungiu in rom.lit., ce-i drept, trecind sub tacere partea de simbolistica (prea evident crestina), dar clamindu-i substanta: optimism, umanism, intelegere subtila a tainelor cosmosului.
in concursul lui scornelius am mers insa pe interpretarea cea mai comuna, cea mai larg raspindita: fatalism, resemnare, acceptare a sortii. scopul concursului era sa zdruncine nst prejudecati, sa disloce nst fixatii.
daca vom izbindi pe acest tarim (poate cu ajutorul guerrillei, de ce nu), vom pregati mai bine publicul sa recepteze si teza ta.

3:42 p.m.  
Blogger verbiaj. said...

Imi pare rau ca Dobrovolski, Craio si Mihaiu au marsat la idee, fara sa ridice problema primei ei identitati. Vizual, campania e mai buna, are impactul viril care i-a lipsit lui Scornelius (mai bine sustinuta financiar pe cai largi de comunicare). Cand primesti un telefon de la baietii in roz, sa dai si tu un ţâr virtual.

2:12 p.m.  
Blogger textier said...

verbiaj: adica asta e grija ta: sa te asiguri ca sint un vasal cuminte si ca raportez vreun eventual telefon de consolare!
dar de ce nu spui tu daca i-ai sunat sa-i zgiltii? zi-mi tu asta si atunci chiar esti my hero.
faza cu "vizual campania lor e mai buna" ma face sa te categorisesc printre cei care apreciaza muzica dupa videoclipuri.
apoi plasezi derutant o paranteza dsp finantare...
am vrut sa-mi pastrez zmbtul pe buze apropo de toata patania asta... dar uite, cite un comment d-asta slugarnic ma enervza mai mult dect cazul in sine. daca esti vreun insider spune mai bine ca vintu ii plateste pe btlisti mai rau dect pe webdesigneri.
oricum verby te rog n-o freca aiurea, cel putin nu pe blogul meu. scornelius a fost gazduit de liternet, care vrea sa ppastreze un temlate sobru, din anumite motive de pozitionare. totul a fost benevol. vinieta cu brand character-ul am desenat-o eu. guerrilla nici macar nu a avut destule ...oaie sa mi-l ceara pe scornelius oficial. liternetul a avut. vorba lui roua, e ma usor sa copiezi de la colegul:
http://dragos.roua.ro/?p=299

10:47 p.m.  
Blogger verbiaj. said...

Insider, nu sunt. Slugarnic, nu sunt. In dezacord cu plagiatul roz, sunt. Baciul mioritic din mine n-are oaie sa-i sune pe cei de la Guerrilla, deci nu intru in targetul concursului lor. Nu e razboiul meu, dar e infrangerea mea, pentru ca traiesc in tara asta in care se fura idei la nivel inalt. Ti-e frica sa mai si gandesti, din moment ce altii iti pot transforma gandurile in bani. In cazul de fata cred ca e mai mult vorba de orgoliu decat de bani. Poate ca vestea plagiatului va rezona pe bloguri, iar acest circuit inchis le va bate obrazul taumaturgilor ratati din publicitate.

1:33 a.m.  
Blogger IgorCreation said...

bravo ptr blog !

3:00 p.m.  
Blogger Fluture said...

Cum, pana acum, din marea de cititori si de prieteni de prin presa nu i-a sunat nimeni sa le spuna?

Mai, dragilor, jurnalistilor, aveti o problema... mare.

Hai ca-i sun eu.

9:15 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Nu exista nici o sansa ca aceasta sa fie o simpla coincidenta?

11:38 p.m.  
Blogger textier said...

ba da ionut, teoretic se poate
dar... exista google
si exista oameni din radio platiti sa se ocupe de concursuri, promotii etc.
si asa cum eu, care fac scornelius (pe gratis), m-am documentat in prealabil pe google asupra precedentelor de parodiere a mioritei (care puteau constitui referinte pt. concurenti), asa o puteau face si ei.
in + am semnalat asta toamna scorneliusul in b24fun (unde semneaza saptaminal dobro si sporadic si mihaiu)

11:54 p.m.  
Anonymous Anonim said...

cum ar veni mihaiu si compania au facut-o de oaie.
n-ar fi prima data. 'dezbateam' la un moment dat cu dorin despre ce mai cea anticampanie...
oricum, deoarece sinteti 'oarecum colegi' va impacati voi cumva, nu? :)

9:25 a.m.  
Anonymous Anonim said...

scornelius, dobro sunt
da si tu un mail la dobro@eliberadio.ro cu numarul tau de telefon.

10:42 a.m.  
Blogger textier said...

draga anonimule,
1) dobro are (sau avea intr-o vreme) nr. meu de tel.
2) dobro a primit mesj de la mine inca de sapt. trecuta in care ii semnalam cazul, inainte sa se umfle tot scandalul asta.
3) dobro e indjns de inteligent sa dibuiasca adresa mea de gmail.
4) dobro e indeajns de politicos ca sa spuna "te rog" cnd imi solicita ceva.

11:04 a.m.  
Blogger Iulian Tănase said...

salut, florin! eu cred ca tu exagerezi, si iti voi spune si de ce. pentru ca ideea rescrierii anumitor opere (de 3, 5 sau cite parale or face ele) este cam veche. de la Biblie incoace, exista exemple cu nemiluita.
nici rescrierile parodice nu reprezinta o idee patentata prea de curind. sint tone de parodii, fie dupa Povestea povestilor, Eminescu, Miorita etc. in aceste conditii, nu inteleg de ce Miorita n-ar putea fi rescrisa de mai multe ori.
apropo de rescrieri sau reinterpretari: Mel Gibson le-o fi cerut voie lui Zeffirelli sau Scorsese sa faca un film dupa viata lui Iisus?! hai sa fim seriosi. eu zic sa fim gentlemeni, ca are mai mult haz.

11:50 a.m.  
Blogger textier said...

draga iuli,
ma bucur ca pe aceasta cale ti-am decoperit blogul, care imi pare f. imbietor.
am o rugaminte: citeste postul de mai sus. el contine toate ideile pe care le zici tu.
daca ai fi facut-o, ti-ai fi precupetit argumentatia si ai fi dibuit unde sta cu adev. problema.
parca vad ca imi scoateti vorbe ca va musc de cur iunutil, ca nu stiu regimul pastiselor, parodiilor si reinterprtetarilor.
ba tocmai, ca il stiu f.b., de la el am si pornit.
la care stii ce zic eu, iuli? eu iti zic sa fim gentlemeni. si dulaii, si cateii.

12:12 p.m.  
Blogger Iulian Tănase said...

pai, am citit postul de mai sus, tocmai de aia nu inteleg care e problema.

12:28 p.m.  
Blogger textier said...

iulian: atunci nu e nici o problema. asa cum ii ziceam lui mihai (primul comentator), nu pot dect sa ma bucur ca punem umarul impreuna la aceeasi cauza.
nu pot dect sa ma bucur ca i-am incalzit pe unii dintre participantii vst. le urez mai multa bafta dect la scornelius.
nu pot dect sa ma bucur ca un om a cstigat nst bani, propunind un concurs a carei idee a putut-o gasi de-a gata pe net (don't worry, sint sigur ca nu esti tu).
totusi, nu ma pot impiedica sa-l respect de infinte ori mai mult pe razvan penescu, cel care m-a privit in ochi si mi-a zis: fa concursul asta.
recunosc, si de la voi m-a cautat acum 3 ani cineva, sa ma solicite pt. concursuri si btl pt. guerrilla fm (cum trebuia sa se cheme postul): e prietenul nst comun cu voce placuta, usor graseiata. n-a mai fost cazul. dar vad ca, neoficial, tot v-am facut un concurs... sper sa fie ultimul.
si mai ales, draga iuli, nu ma impiedica nimeni (desi tare as vrea) sa ma autocitez inca o data spunind ca "tara te vrea prost".
you all: uitasem, pe parcursul concursului, au mai fost mentionati 2 autori care au rescris miorita destul de interesant fiecare: sadoveanu in baltagul si alex vakulovski in pizdet.

12:51 p.m.  
Blogger Iulian Tănase said...

florin, ideea asta, a rescrierii mioritei, mi se pare atit de putin originala, incit numai o foarte buna realizare o poate salva. parerea mea este ca -- nu de ieri, de azi -- miorita a cam facut-o de oaie.

1:21 p.m.  
Blogger mihai.onofreiciuc said...

All paid jobs absorb and degrade the mind. Aristotle

... asa ca, ce sa le mai ceri?

1:40 p.m.  
Blogger textier said...

corect, iuli.
noi (penescu si cu mine) am premiat numai 2 concurenti, dar aia erau chiar buni:
1) alexandru uiuiu pt. "miorita etnologului", in care totul, pas cu pas, era rescris cu neologisme, ca din comentarii & analize... uite, ii dau un copy/paste:
Într-un cadru epic
Definit eclectic
Stau în anabază
Vin din catabază
Descind filogenetic
Pe un fond sincretic
Trei turme de miei
Cu trei performeri
etc.
2) "miorita manga" a veronicai solomon: un comics f. coios si f. proaspat. daca vrei anti-resemnare, gasesti acolo din plin!

iulian, iti multm. ca tu ai avut coaie sa-mi scrii. (nu-mi spune ca a fost sarcina de serviciu)
scornelius a fost o experienta f. imbogatitoare.
si sper sa mai fie, daca nu ne trag diversi ciobani bite-n cap.
dificultatea concursurilor de creativitate tip scornelius este sa ii stimulezi pe oameni sa creeze.
zefirelli, scorsese, gibson = moft. tare e ala de i-a inspirat.

1:43 p.m.  
Blogger Iulian Tănase said...

n-a fost sarcina de serviciu :), fii linistit. daca era, iti aruncam blogul in aer :), si ar fi fost pacat

ai dreptate, iisus e mai tare decit zefirelli, scorsese si gibson, la un loc

1:50 p.m.  
Blogger textier said...

amin

3:38 p.m.  
Blogger fintech directory said...

noapte buna

7:13 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home