textier: A cui e maneaua?

4 martie 2007

A cui e maneaua?


(c) Silviu Gheţie

La apelul Nenorocitului (căruia pe această cale îi doresc mult noroc), reintru în dezbaterea despre manele, care apucase să lîncezească, din felorite motive. Cel mai important ar fi acela că radicalismul anti-manelist s-a mai potolit în ultima vreme. E şi motivul pentru care, în loc de alt răspuns, mă limitez să redau mai jos ultimul articol al meu despre manele pe care l-am publicat anul trecut în Suplimentul de Cultură, în cadrul triplului dosar manelologic pregătit de Cristi Neagoe. Îl semnalasem, dar nu îl postasem propriu-zis pe blog. Dacă tot mi s-a dat pretextul să îl postez acum, profit şi o fac, cu gîndul şi la cei care ignoră perspectiva diacronică asupra fenomenului.
(Dintre ceilalţi convocaţi la dezbatere, Bucurenci a fost cel mai vrednic. Se pregătesc să răspundă Teo şi Andrei Roşca.)
Aşadar:

A cui e maneaua?
de Florin Dumitrescu

Ce s-a schimbat de două-trei sute de ani încoace în cultura huzurului de la noi? Nu mare lucru, s-ar zice: şi pe-atunci existau mode, trenduri şi „cool-tură” (numai că nu le zicea aşa)... Aceeaşi entuziastă fandoseală; aceeaşi adoptare fără adaptare a vînticelelor vremii, atunci ca şi acum... Cu - totuşi - o notabilă diferenţă: tot acest vesel import de izuri, brizbrizuri şi alte caraghiozuri avea ca punct de pornire şi de referinţă Estul, nu Vestul.
America vremii era Levantul.


Înapoi în timp
Tîrgurile şi curţile moldovlahe se visau micul Stambul, micul Damasc, mica Medină... Altă polaritate geo-mondenă! Ne închinam nu doar politiceşte Înaltei Porţi; ne închinam şi lumeşte tuturor modelor orientale, fie ele în materie de găteli, sulemeneli sau muzichii... „Urbanii” epocii fanariote or fi dezbătut lungi ceasuri, la vreun sugiuc ori la vreo narghilea, ba despre noua manieră de purtare a şalvarilor, ba despre noile tendinţe în răsfirarea ciucuraşilor, ba despre new-entry-urile muzicale, evident orientale: „Ţie, agapi-mu, care-ţi place mai mult: maneaua sau geamparaua? - Depinde care stil de manea, efendi: stilul „hard”, de fanfară turcească, cel „cool”, de manea domnească sau mai „comercialul” cîntec de lume, din ăsta de tocmai ni-l susură-n ureche ţiganul viorist...” Căci da, oricît se îngrozesc reacţionarii muzicali actuali, hit-parada vremii ne venea de la turci, iar maneaua („turceasca” pe celălalt nume al ei) făcea „tendinţă”... Şi avea să facă încă mult timp...
Azi, în era vremelniciei galopante, cînd majoritatea hiturilor încep să se-nvechească încă din clipa în care au fost compuse, ne vine greu să credem că vreo modă muzicală ar putea să ţină mai mult de trei sezoane. Şi totuşi, iată: maneaua depăşeşte trei secole de cînd rezistă în spaţiul cultural românesc!
Un gîngurit duios, o prelungire unduită a vocalelor, amintind vaietul şi evocînd dragostea-suferinţă – asta era maniera de interpretare a cîntăreţilor vremii, de la tînărul principe Cantemir, vedetă la curtea sultanului, pînă la cel mai umil lăutar: un fel de r&b pe ritmuri mai sacadate. Cum ar fi Mariah Carey înlocuindu-l pe Guţă... Dacă ne ştergem din minte hăhăiala cabotină a guţoilor de azi, putem reconstitui maniera originară de cîntare a manelei ascultînd înregistrările cu Romica Puceanu: cîntece precum „Şaraiman” sau „Maneaua florăresei”, adevărate bijuterii de interpretare vocală, preţioase atît prin măiestrie, cît şi prin trăire, prin implicare afectivă. Ne putem închipui cum ritmul irezistibil de dairale se îmbina cu lamentoul vocal şi cu duioşia armonică într-o încărcatură de senzualitate, de proto-romantism, care îl făcea pe Alecu Russo să noteze: “sînt manele dulci, sînt manele mîngîioase, sînt manele ce rup inimile".

Isarlîk sau Babelîk
O muzică a domnilor, o muzică a boierilor, o muzică a petrecerilor de curte care ţineau zile şi nopţi – aceasta era maneaua pe care ne-o putem doar imagina, din cîntecele culese sau compuse de către Anton Pann, ca un soi de Isarlîk muzical (căci, vai, pe atunci nu existau suporturi de stocare magnetice, necum digitale).
O muzică a turcilor? Da, la origini cel puţin: cu timpul, import-exportul cultural avea să se realizeze cu succes şi noul stil avea să (ni) se împămîntenească.
O muzică a românilor? Da, a celor mai emancipaţi (social, material, cultural...) dintre ei.
O muzică a ţiganilor? Da, în măsura în care, odată moda adusă de muzicanţii orientali, ei aveau s-o preia, s-o adapteze şi s-o execute. Ei, robii lăutari. Ei, care, odată dezrobiţi mai tîrziu, aveau totuşi să-şi continue vocaţia de profesionişti ai cîntării la cerere.
Azi, în epoca graniţelor, a delimitărilor şi a etichetelor de tot felul, inclusiv de tip naţional, ne e destul de greu să înţelegem că multă vreme, pînă înspre “paşopt”, conştiinţa naţională şi problemele identitare nu îi animau prea mult... nici pe turci şi nici pe arabi; nici pe români şi nici pe fanarioţi; cu atît mai puţin pe ţigani.
Ironia istoriei face ca acelaşi Anton Pann colportor de melisme şi lirisme orientale să facă parte dintre intelectualii progresişti responsabili de Risorgimento-ul românesc de pe ambele părţi ale Carpaţilor; şi ca, în consecinţă, să moştenim de la el (şi de la coechipierul libretist Andrei Mureşanu) celebrul hit patriotic “Un răsunet”, devenit imn revoluţionar şi, peste epoci, imn naţional al României, sub forma unui cîntec lent, legănat, sacadat, cu o certă tuşă meridional-orientală... Cine face abstracţie de maniera emfatică a corurilor oficioase cu care ni se cîntă “Deşteaptă-te, române”, poate avea o revelaţie interesantă... Dacă nu cumva un şoc, cum a fost primită de mulţi telespectatori români iniţiativa ProTV-ului din 1 Decembrie 2005, de a difuza “Deşteaptă-te, române” manea, după moda americănească a interpretării imnului cît mai “multicultural” posibil. Contestarea a fost amestecată: sub masca reacţiilor puriste şi estetizante s-a putut intercepta, oricît de sufocată de corectitudine politică, revolta identitară a românului verde care îşi apără cu zel tabuurile naţionale...

Dragoste sau duşmănie?
Am putea spune, cu vorbele de azi, că rromii au alcătuit multă vreme o "naţiune profesională", statut care se conservă întrucîtva pînă în zilele noastre. Triburile lor se numesc după specializarea fiecăruia: ursari, căldărari, spoitori etc. Printre ei – la loc de cinste – lăutarii. Oriunde s-au stabilit în marea lor migraţie istorică, din Persia pînă-n Pirinei, rromii au cîntat ce li s-a cerut, de la monodii orientale la flamenco; de la săltăreţele sîrbe pînă la patetica muzică rusească de petrecere...
În ţara noastră, secole de-a rîndul, socio-etnia lăutarilor a fost constrînsă, determinată, condamnată la manele, de către – iertat fie stîngismul – socio-etnia stăpînitoare. “Asta se cere” – sună şi azi răspunsul standard al maneliştilor mustraţi la TV pentru muzica pe care o cîntă. Pentru aceşti artizani – nu arareori adevăraţi artişti – maneaua a devenit, de-a lungul zecilor de generaţii de of-şi-aoleu by request, o muzică a huzurului, a boieriei, a delectării înalte, o muzică de “baştani”; un simbol al statutului social. Marii dezrobirii i-a urmat, la un secol, marea dezinhibare. Mărcile bogăţiei, ale potenţei sociale, ale “ajungerii” sînt achiziţii dramatice, amînate de generaţii: să-ţi trînteşti palate ca ale regilor, să te dai în Mercedes ca ştabii comunişti şi, nu în ultimul rînd, să asculţi manele aşa, ca boierii... Mai mult decît expresii ale unui resentiment istoric, acestea pot fi decodificate, printr-un filtru mentalitar mai fin, ca expresii ale suferinţei, ale resemnării, ale umilinţei îndelung reprimate.
E delicat să critici, din instanţă pur estetică, înclinaţia spre ostentaţie şi aparenţă socială a rromilor: un fenomen cu adînci resorturi socio-istorice nu poate fi expediat cu o strîmbătură din nas superioară. Orice activist civic din Occident ne-ar putea dojeni cu slogane simple: sclavagismul e şi mai Kitsch; intoleranţa e şi mai out.
A turcilor, a românilor, a ţiganilor? Maneaua e cîte puţin a fiecăruia dintre noi. În definitiv, ce contează?!... Faptul însă că o muzică tradiţional dedicată dragostei a devenit o muzică despre duşmănie e semn că, între timp, ceva grav s-a petrecut cu noi toţi.

Etichete:

46 Comments:

Anonymous Anonim said...

salut
in primul rand, merci pt o scurta lectie de istorie. pe care o apreciez; mi am mai umplut din goluri, pe ici pe colo, in felul asta.

dar nu cred ca pui pct pe i.
de ex poza, care este la inceputul articolului, nu induce ideea de manele, ci mai mult de lautar.
toti cunoscutii mei care asculta manele, nu inteleg prin acestea, modelul de cantece despre care ai adus vorba.
si de aia cred ca se produce o confuzie. adica vorbim despre ceva, raportandu ne si referindu ne la altceva.
cand tot ceea ce au comun, ce a fost inainte de explozia manelelor(si/prin media la scara nationala), cu ceea ce se considera a fi o manea astazi, este doar numele.
concret fiind lucruri diferite, despre care n ar trebui sa se vorbeasca ca fiind acelasi lucru.
asa, am putea sa spunem si de muzica etno de astazi(ex: romania), ca este muzica populara.
cu toate ca baietii vin imbracati pe jumatate in port popular si abordeaza asemanator, aceleasi gen de teme.

ps: scuze dc am trimis de mai multe ori comentul

7:37 p.m.  
Blogger textier said...

am incercat mai multe poze.
mi-ar fi placut o piranda senzuala.
dar lautarul asta are ceva metafizic in el: are ceva si de tigan, si de turc, si o privire hitra de taran roman (ghetie pozeaza mai ales in maramures, e putin atipic pt. subiect, dar acum manelele au cucerit si fieful istoric al fratilor petreus).
daca poza perturba prea mult receptarea art., pot s-o scot sau s-o inlocuiesc.

9:42 p.m.  
Blogger textier said...

ok am schimbat poza
oricit ar nega, tinerii de azi sint f. influentati de vizual.
nu ca m-as plinge: altminteri nu as posta si foto.
e chiar poza care a ilustrat articolul in suplimentul de cultura respectiv si care are o forta speciala si... mai mult ritm dect precedenta.
din pacate respectivul dosar "manele" din sdc nu mai poate fi accesat... eu am apucat sa arhivez, dar era cel putin art. lui oisteanu antologic, apropo de lectii de istorie etc. daca reusesc sa-l recuperez il postez direct la mine pe blog.

10:36 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Nu stiu cat de eficiente au fost "campaniile" antimanele, ma tem ca nu prea, chestiunile sunt profunde, tin de mediul in care locuieste si se formeaza omul, nu o sa inteleaga niste tineri crescuti la periferie intre tigani ca e muzica subombilicala :)) si lipsita de fior artistic, mai ales ca lor " le spune ceva ", despre viata asa cum o inteleg ei, despre dragostea de tip mahala, despre prietenie pana la jertfa si dusmanie pana la crima, despre o lume in alb si negru, in care fiecare se identifica in totalitate cu "barosanul, smecherul, etc. " din cantece, si proiecteaza asupra celor cu care a rupt prietenia toate neimplinirile materiale si afectiv-primare la care se reduce existenta lor.

1:47 p.m.  
Anonymous Anonim said...

aici, ca si pe blogu lu bucurenci, observ o anumita "negare":

"niste tineri crescuti la periferie intre tigani ca e muzica subombilicala :))"

incercam sa ne distantam oarecum, sa mutam fenomenu la "periferii", ori de la sate, ori ale tiganilor.
oameni buni, daca manelele ar fi existat si ar fi fost imbratisate numai la "periferii", atunci pro tv ul si alte televiziuni nu le ar mai dat tot timpu la emisiuni de maxima audienta, n ar mai fi facut revelioane in stil de manea(care acopereau toata tara), si nu mai faceau stirile nationale in jurul cataretilor de manele.

toata lumea, in toate mediile se asculta manele, iar cu ceva tp in urma se ascultau numai manele.

vara mea pana acu vreun an,doi, cand era in liceu, asculta numai manele, si nu e nici tiganca, nici de la periferie.

iar "barosan, sunt un mare barosan" cand era in voga, se asculta si se dansa pe ea la petreceri de companii private, de catre oameni "de firma" cu varsta de 40 ani.

si nu pot sa omit nici liceul economic nr 1 din bucuresti, care se afla la p ta romana, pe bvd. dacia(deci in centru), unde acum ceva ani, manelele erau aproape la ele acasa.

2:56 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Nu am vrut sa sune in sensul ca vezi-doamne am impresia ca manelele sunt un fenomen exclusiv tiganesc si periferic, dar in general asa este.

Nu stiu de ce sa absolutizam, eu stiu ca personal nu ascult niciodata manele, ascult jazz, clasica, si putin din alte stiluri, depinde de stare si altele, dar nu manele si nici ceva asemanator.

Si niciun prieten de-al meu nu asculta manele. Si stiu o gramada de oameni care nu asculta manele. Pe de alta parte, am ascultat manele pe la inceputurile anilor '90, inca era cu fratii Peste si Fulgerica, etc, aia care veneau de pe vremea lui Ceausescu, ( se canta "printisorul", "cenusareasa", si o gramada de arabisme si turcisme ) cand nu stiam de denumirea de manea, ma tem ca nici nu aparuse, se zicea lautareasca si tiganeasca, ele fiind nitel diferite prin ritm, aia tiganeasca fiind mult mai lenta, mai spre boceala.

Deci nu cred ca e productiva maniera asta de a generaliza fenomenul, poate e un fel de a spune indirect ca dumneavoastra
" o mai comiteti " la un pahar, sau la o petrecere, ca mai ascultati cate-o manea, ei bine, multi oameni chiar nu le suporta, nu e o atitudine demonstrativ-intelectuala.

Este o realitate. Sigur ca se mai asculta si prin Primaverii manele si prin Dorobanti si Cotroceni dar mai putin, pe cand in cartierele de periferie e plin, la mine in bloc foarte des rasuna manelele vecinilor.

Deci...iata ca pana la urma, in gluma, va dau dreptate, ascult uneori manele, dar fara sa vreau, :)))) de la vecinii mei dragi, enervandu-ma maxim, direct proportional cu numarul de decibeli pe care mi-i deverseaza prin pereti fara sa ma intrebe.

4:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

salut, textier.

găseşti linkurile către dosarul din "suplimentul de cultură" aici. arhiva există în continuare, doar că webmasterul a modificat linkurile când s-a făcut trecerea la noul domeniu. poţi găsi orice număr începând de la primul comparând linkurile vechi cu cele noi şi făcând modificarea necesară.

cu drag,
aglomerarispontane

ps: şi linkul către blogul nostru s-a schimbat, poate îl modifici în blogroll-ul tău. mulţumim.

11:26 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Felicitari pt atitudinea matura asupra unei probleme care are are mai multe fete decat vor cei mai multi sa vada. Atat a manelei cat si romilor.

12:18 p.m.  
Anonymous Anonim said...

In sfirsit cineva care cunoashte ,pt ca am intilnit deja oameni care isi inchipuie ca MANEAUA a apraut dupa revolutzie,ca ciuperca dupa ploaie !!De asemenea ,sa auzi ca Romica Puceanu si Gabi Lunca nu au cintat niciodata manele ...Bineinteles acelea sunt cu adevarat manele ,nu ca cele din ziua de azi ,facute in serie...Nu zic ca nu imi plac unele dintre ele?dar ce vreau sa spun este ca de mult timp MANEAUA exista dinainte de 1989 !!!Multzumesc pt prezentarea facuta

3:16 a.m.  
Blogger mela melin said...

In privinta acesteri discutii va recomand cartea Despre manea de pe blogul melamelin.blogspot.com. Se poate citi acolo gratuit in intregime. A aaprut la editura Universul Romanesc

2:43 p.m.  
Anonymous Anonim said...

bai fratilor intre manele si muzica care se canta acum asa zisa manea e mare diferenta.maneaua autentica
se canta cu instrumente autentice lautaresti bas acordeon tambal etc.iar asta de acum e pe ritmuri orientale deci e un amestec de lautareasca cu influente orientale.si o sa dureze mult si bine.eu rec ca ascult manele dar alti de pe aici se dau intelectuali dar can sant la un chef ceva le rupe pe manele.asta e romanu
daca ar fi asa nasoale faceti o statistica voi sa vedeti care muzica se vinde cel mai bn .nu e vina nimanui ca cantaretii nostri de muzica usoara majoritatea dintre ei sant varza si nu se asculta muzica lor
sau cea clasica. asta santem un popor de cultura mediocra si doar atat putem .sa vb de alti si la noi sa nu ne uitam

9:36 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Bonjorno, textier.blogspot.com!
[url=http://viagraradj.pun.pl/ ]Comprare viagra [/url] [url=http://cialisantr.pun.pl/ ]Comprare cialis in Italia[/url] [url=http://viagrarier.pun.pl/ ]Acquistare viagra online[/url] [url=http://cialistagh.pun.pl/ ]Acquistare cialis online[/url] [url=http://viagraenat.pun.pl/ ]Comprare viagra online[/url] [url=http://cialisdkee.pun.pl/ ]Compra cialis in Italia[/url]

5:48 a.m.  
Anonymous Anonim said...

chemical structure zyrtec [url=http://usadrugstoretoday.com/products/xenical.htm]xenical[/url] the 5 factor diet http://usadrugstoretoday.com/products/aricept.htm naples pilot medical http://usadrugstoretoday.com/bestsellers.htm
all natural health and fitness supplements [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/general-health.htm]general health[/url] what does it feel like to smoke [url=http://usadrugstoretoday.com/products/triphala.htm]tully health center stamford ct[/url]

8:54 a.m.  
Anonymous Anonim said...

what combination of foods can provide a balanced protein diet [url=http://usadrugstoretoday.com/products/desyrel.htm]desyrel[/url] patient education on sodium and high blood pressure http://usadrugstoretoday.com/products/confido.htm blood doctor http://usadrugstoretoday.com/categories/huesos-sanos.htm
no smoking in government office buildings [url=http://usadrugstoretoday.com/products/abilify.htm]abilify[/url] muscle group strength training [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tegretol.htm]state police video shoot outs[/url]

6:26 p.m.  
Anonymous Anonim said...

blood on the ice [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eurax.htm]eurax[/url] heart shrine relic tour http://usadrugstoretoday.com/categories/dysfonction-erectile.htm prescription drug zoloft http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-champignons.htm
scenic rivers health services [url=http://usadrugstoretoday.com/products/speman.htm]speman[/url] dead heart angie milliken [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ed-discount-pack-1.htm]i gave you my hand i gave you my heart kids[/url]

7:33 p.m.  
Anonymous Anonim said...

http://newrx.in/carbidopa/carbidopa-levodopa
[url=http://newrx.in/bisacodyl/bisacodyl]medical pharmacy[/url] how long are drugs detectable in urine [url=http://newrx.in/inderal/inderal-and-anxiety]inderal and anxiety[/url]
violence in school drug use http://newrx.in/ditropan/ditropan-physiology
[url=http://newrx.in/esomeprazole/difference-esomeprazole-omeprazole]generic viagra[/url] drugs contraindicated with intermittent porphyria [url=http://newrx.in/angina/angina-pectoris-treatment]angina pectoris treatment[/url]
is there anything you can take to make you pass a drug test http://newrx.in/escitalopram/escitalopram-citalopram
[url=http://newrx.in/remeron/lexapro-remeron]drug schedule class[/url] alkylene groups in drug designing [url=http://newrx.in/cholesterol/low-cholesterol-drink-meal-replacement]low cholesterol drink meal replacement[/url] side effects of cialis [url=http://newrx.in/diphenhydramine/toxicities-level-of-diphenhydramine-in-child]toxicities level of diphenhydramine in child[/url]

6:06 p.m.  
Anonymous Anonim said...

http://modulus.redhydra.com/forums/viewtopic.php?f=4&t=151434 http://www.pramek.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=85317 http://www.cbusted.com/messageboard/index.php?topic=255173.new#new http://www.amkcarbon.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=9082
http://queensspyshop.com/super_spy_network/viewtopic.php?f=2&t=182523 http://traveldod.com/forum/viewtopic.php?p=510936#510936 http://www.1004school.net/board/main.cgi//////main.cgi?board=FREE_BOARD&command=guest_email&textnum=1216629161 http://freewebmastergoods.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=161334
http://djprince.beowulf7.com/forums/viewtopic.php?p=207733#207733 http://www.gosearchlocal.com/forum/viewtopic.php?p=766697#766697 http://www.drivetomexico.org/viewtopic.php?f=13&t=128644

2:21 a.m.  
Anonymous Anonim said...

http://xws.in/domperidone/pharmacies-in-europe-where-i-can-purchase-domperidone
[url=http://xws.in/differin/differin-ge]reasons why you should be drug free[/url] drugs they just make you worse but high [url=http://xws.in/erectile/erectile-disfunction-medications]erectile disfunction medications[/url]
drugs by imprint http://xws.in/echinacea/echinacea-plants
[url=http://xws.in/anacin/ansaid]discount male levitra medications online[/url] cialis vs other ed products [url=http://xws.in/alfuzosin/alfuzosin-flomax]alfuzosin flomax[/url]
drug war in the 1960 s http://xws.in/dutasteride/dutasteride-hair-loss-results
[url=http://xws.in/anacin/anacin-ingredents]celebrex drugs[/url] langley air force base pharmacy [url=http://xws.in/dostinex/dostinex-dopamine]dostinex dopamine[/url] free drug referance for palm [url=http://xws.in/acai]acai[/url]

12:03 p.m.  
Anonymous Anonim said...

http://meen.in/cialis/cialis-canada
[url=http://meen.in/clarinex/claritin-clarinex]weight loss drugs online[/url] cialis genuine uk [url=http://meen.in/casodex/casodex-150-mg-terugbetaling]casodex 150 mg terugbetaling[/url]
what drugs can be detected from hair sample http://meen.in/celadrin/nsi-celadrin-cream
[url=http://meen.in/fluticasone/fluticasone-nasal-spray]addiction to drugs and alcohol[/url] kaiser drug formulary [url=http://meen.in/ethinyl-estradiol]ethinyl estradiol[/url]
weakness of misuse of drugs act http://meen.in/erections/tobasco-sauce-and-erections
[url=http://meen.in/cla/thermal-cla]cyclosporin pharmacy canada opthalmic ointment[/url] drug back ground on myspace [url=http://meen.in/flurbiprofen]flurbiprofen[/url] drugs and the community [url=http://meen.in/femara/femara-weight-gain]femara weight gain[/url]

10:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

http://webhealthcentre.in/cyclophosphamide
[url=http://webhealthcentre.in/amaryl/evista-lipitor-amaryl-cardizem-cd-baycol-protonix-hyzaar]aderall drug test[/url] department of drugs alcohol addiction hempstead [url=http://webhealthcentre.in/propecia/blue-chihuahua-and-propecia]blue chihuahua and propecia[/url]
health chinchilla http://webhealthcentre.in/amoxil/images-of-amoxil-tablets
[url=http://webhealthcentre.in/tramadol/tramadol-ingredience]is a nebulier good for health[/url] should high school athletes be subjected to random drug testing [url=http://webhealthcentre.in/cozaar]cozaar[/url]
zopiclone and zestril drug interations http://webhealthcentre.in/health/merits-health-products-company-profile
[url=http://webhealthcentre.in/tribulus]new drug baldness not fda approved 2007[/url] lexapro program to hlep pay for drugs [url=http://webhealthcentre.in/amiodarone/amiodarone-and-sparfloxacin]amiodarone and sparfloxacin[/url] discount drugs meridia [url=http://webhealthcentre.in/primidone/primidone-drugstore-cost]primidone drugstore cost[/url]

10:09 a.m.  
Anonymous Anonim said...

http://poow.in/lamisil/what-is-lamisil-used-for
[url=http://poow.in/lansoprazole/lansoprazole-gall-bladder]health insurance videos[/url] pictures drug addicts [url=http://poow.in/lamisil/concurrent-use-ciclopirox-and-lamisil]concurrent use ciclopirox and lamisil[/url]
american college pharmacy accreditation http://poow.in/levaquin/levaquin-intravenous-infusion
[url=http://poow.in/mercaptopurine/mercaptopurine-crohns-disease]drug sentencing in maine[/url] eugene fodor drug arrest [url=http://poow.in/ginseng/ginseng-aging]ginseng aging[/url]
drug test for crack cocaine http://poow.in/generic
[url=http://poow.in/labetalol/taking-naproxen-with-labetalol]ems drug suppliers[/url] free bipolar medicine [url=http://poow.in/gaba]gaba[/url] intracellular enzyme drug receptor [url=http://poow.in/lasix]lasix[/url]

2:37 p.m.  
Anonymous Anonim said...

adjust garage door travel http://greatadventures.in/airport/airport-fire-supression kazhachstan travel
[url=http://greatadventures.in/airline/airline-hydrolics]austrailian travel package[/url] army risk accesment travel [url=http://greatadventures.in/plane-tickets/plane-tickets-clt-to-hnl]plane tickets clt to hnl[/url]
travel brazil http://greatadventures.in/airlines/mesaba-airlines
[url=http://greatadventures.in/disneyland/fastpass-rides-at-disneyland-california]peru travel flights[/url] travel to vietnam for adoption [url=http://greatadventures.in/vacation-packages/russia-vacation-package]russia vacation package[/url]
travel agent and oak brook illinois http://greatadventures.in/inn/stowe-vermont-inn cats and airplane travel [url=http://greatadventures.in/airline/last-minute-airline-secials]last minute airline secials[/url]

7:25 a.m.  
Anonymous Anonim said...

chicago tribune travel articles http://atravel.in/cruises_minute-cruises-australia travelocity discount air travel
[url=http://atravel.in/maps_draw-tapo-maps]tours travel beach[/url] historical travel accounts [url=http://atravel.in/motel_americinn-8-motel-monroe-wisconsin]americinn 8 motel monroe wisconsin[/url]
travel sites in the united states http://atravel.in/airport_airport-code-ktw
[url=http://atravel.in/tour_george-strait-tour-stops]vintage travel trailer ebay[/url] byu travel tours [url=http://atravel.in/vacation-packages_cheaphawaii-vacation-packages]cheaphawaii vacation packages[/url]
walt disney world travel agent http://atravel.in/map_map-athens bermuda travel posters [url=http://atravel.in/motel_royal-motel-michigan]royal motel michigan[/url]

9:28 a.m.  
Anonymous Anonim said...

tag auto body s http://latestcarnews.in/lamborghini/lamborghini-concept-future jamerson auto sales benton illinois
[url=http://latestcarnews.in/top-fuel]volkswagen golf performan[/url] volkswagen passat 2005 [url=http://latestcarnews.in/skoda/happy-skoda]happy skoda[/url]
middle river mercedes greci http://latestcarnews.in/triumph/triumph-forsaken
[url=http://latestcarnews.in/oldsmobile/automobile-engine-freeze-plugs-for-oldsmobile-cutlass]graphs for automobile industry[/url] honda automobile apparel [url=http://latestcarnews.in/lancia/ricambi-freni-lancia-fulvia]ricambi freni lancia fulvia[/url]
no fault auto states http://latestcarnews.in/lamborghini/free-lamborghini-mercialago
[url=http://latestcarnews.in/romeo/alfa-romeo-giulietta-wiring-diagrams]washington dodge dealer[/url] falcone racing [url=http://latestcarnews.in/scion/cold-air-intakes-for-2005-scion-xb]cold air intakes for 2005 scion xb[/url]

9:13 a.m.  
Anonymous Anonim said...

mediaval clothes http://topcitystyle.com/29-women-size16.html timberland shower in clothes [url=http://topcitystyle.com/men-page15.html]clothes manufacturing in denver[/url] who invented the clothes dryer
http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2556 grammy fashion [url=http://topcitystyle.com/jean-paul-gaultier-t-shirt-for-men-white-item2027.html]fashion companies pennsylvania[/url]

8:43 a.m.  
Anonymous Anonim said...

stuart weitzman shoes http://topcitystyle.com/45-roberto-cavalli-size51.html wide dress shoes [url=http://topcitystyle.com/black-leopard-print-roberto-cavalli-color43.html]heelys shoes for kids[/url] free dog clothes patterns
http://topcitystyle.com/dark-grey-grey-color31.html cheap teen clothes [url=http://topcitystyle.com/philipp-plein-jeans-decorated-with-metal-studs--item2351.html]deer stage shoes[/url]

5:48 p.m.  
Anonymous Anonim said...

born shoes on sale http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=2267 interior designer jobs [url=http://topcitystyle.com/roberto-cavalli-dress-for-women-brown-white-item2374.html]free shipping mens bowling shoes[/url] beach clothes
http://topcitystyle.com/takeshy-kurosawa-shirts-brand9.html womens wide wdth shoes [url=http://topcitystyle.com/women-page33.html]kleines glied und kleine eier[/url]

7:30 p.m.  
Anonymous Anonim said...

chinese medicine beads [url=http://usadrugstoretoday.com/products/differin.htm]differin[/url] diet for dogs in kidney failure http://usadrugstoretoday.com/catalogue/m.htm
sleeping with the enemy co star kevin anderson [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/skin-care.htm]skin care[/url] bacteria causing bacterial vaginosis [url=http://usadrugstoretoday.com/products/flovent.htm ]breast beautiful [/url] peer reviewed health journal articles
gerald dental office rolling road maryland [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ed-discount-pack-2.htm]Order ED discount pack 2[/url] health fraud http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-depressant-anti-anxiety.htm
is miricle mineral supplement a ripoff [url=http://usadrugstoretoday.com/products/eurax.htm]eurax[/url] required amount of amino acids for health [url=http://usadrugstoretoday.com/products/sinemet.htm ]vaginal disease [/url] antibiotic prophylaxis in interventional radiology

10:29 a.m.  
Anonymous Anonim said...

stephanie laurens http://www.thefashionhouse.us/brown-and-grey-color151.html kiwi shoeshine kit [url=http://www.thefashionhouse.us/on-sale-sandals-type2.html]fashion bug[/url] minnesota interior designers
http://www.thefashionhouse.us/34-on-sale-size25.html chanel logo necklace [url=http://www.thefashionhouse.us/green-tracksuits-color53.html]casual shoes[/url]

1:01 p.m.  
Anonymous Anonim said...

temple university medical center [url=http://usadrugstoretoday.com/products/propecia.htm]propecia[/url] free viagra samples http://usadrugstoretoday.com/products/eulexin.htm
sensitive breast [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ampicillin.htm]ampicillin[/url] female muscle bicep stories [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ed-strips.htm ]mineral wrap detox [/url] imipramine dosage for migraine
living wills for health care [url=http://usadrugstoretoday.com/products/quibron-t.htm]quibron t[/url] healthy living medical http://usadrugstoretoday.com/products/actonel.htm
sleeping fox [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cordarone.htm]cordarone[/url] urinary incontance in female dogs [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapy.htm ]male leg muscle [/url] how much caffeine is in decaffeinated tea

8:10 p.m.  
Anonymous Anonim said...

designer cell phone covers http://www.thefashionhouse.us/coralline-color112.html grammy fashion india irie [url=http://www.thefashionhouse.us/turquoise-white-shirts-color98.html]chinese shoes[/url] howards shoes
http://www.thefashionhouse.us/black-silver-color72.html base notes of euphoria by calvin klein [url=http://www.thefashionhouse.us/black-blue-long-sleeve-tops-color135.html]womens shoes[/url]

4:14 p.m.  
Anonymous Anonim said...

beck depression inventory free [url=http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-soft-tabs.htm]viagra soft tabs[/url] getting a better erection http://usadrugstoretoday.com/products/astelin.htm
water temperature and aspirin articles [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/k.htm]Buy generic and brand medications[/url] kindergarten drug free activities [url=http://usadrugstoretoday.com/products/speman.htm ]the end of anti smoking [/url] examples of medical wastes
public prostate milking [url=http://usadrugstoretoday.com/products/exelon.htm]exelon[/url] drug preventive programs http://usadrugstoretoday.com/products/protonix.htm
dental implants o hir purchase in uk [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zithromax.htm]zithromax[/url] vein removal toronto [url=http://usadrugstoretoday.com/products/hyaluronic-acid.htm ]urinary tract infections kidney [/url] peripher neuropathy syndrome

3:03 a.m.  
Anonymous Anonim said...

brokers health care benefits [url=http://usadrugstoretoday.com/products/speman.htm]speman[/url] drug discovery conferences http://usadrugstoretoday.com/categories/cardio-vasculaires.htm
self insured health plan defined [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lipitor.htm]lipitor[/url] hair loss drug [url=http://usadrugstoretoday.com/products/micardis.htm ]excessive iron in the blood [/url] sacred heart diet
muscle costume [url=http://usadrugstoretoday.com/products/viagrx.htm]viagrx[/url] best aarp health insurance company http://usadrugstoretoday.com/products/carafate.htm
types of drug [url=http://usadrugstoretoday.com/products/chloroquine.htm]chloroquine[/url] prescription medication outside of usa [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lukol.htm ]therapeutic dose of vitamin b12 needed for adults [/url] sale a kidney

4:12 p.m.  
Anonymous Anonim said...

volkswagen poster peter aschwanden http://pqx.in/citroen/citroen/sm/a/vendre automobile air conditioning certification
[url=http://pqx.in/bike/dirt/bike/girls/hairstyles]automobile museums in arizona[/url] royal porzellan auto vase [url=http://pqx.in/buick/cd/player/for/buick/lesabre]cd player for buick lesabre[/url]
auto air temperature gauges http://pqx.in/eagle/downoadable/eagle/scout/workbook
[url=http://pqx.in/daihatsu/daihatsu/mdl/43r0]shamrock auto fayetteville nc[/url] mercedes benz 2008 [url=http://pqx.in/chopper/schwin/stingray/chopper]schwin stingray chopper[/url]
mercedes niederlassung in dresden http://pqx.in/isuzu/isuzu/of/cleves
[url=http://pqx.in/infiniti/infiniti/g35/coupe]auto sale belvidere il[/url] automobile seat covers with dolphins on it [url=http://pqx.in/cadillac]cadillac[/url]

10:20 a.m.  
Anonymous Anonim said...

return of the joker batman http://wqm.in/poker-online_play-fun-poker pre cognition gambling
[url=http://wqm.in/baccarat_baccarat-crystal-glasses]how to play bingo slot machines[/url] grande ronde casino [url=http://wqm.in/joker_evil-joker-pictures]evil joker pictures[/url]
newspaper bingo sites http://wqm.in/casino-playing-cards_free-madame-lenormand-playing-cards-with-numbers-forums
[url=http://wqm.in/jackpot_jackpot-juction]nebraska pick 3 lottery[/url] is online gambling legal [url=http://wqm.in/jokers_funny-jokers]funny jokers[/url]
winning texas lottery numbers http://wqm.in/joker_joker-tattoo texas lottery most recent drawin [url=http://wqm.in/joker_joker-design-tattoos]joker design tattoos[/url]

8:04 a.m.  
Anonymous Anonim said...

hvm movie times in kingston ny [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_lena_baker_story/]the lena baker story[/url] movie rental dorval http://moviestrawberry.com/films/film_samantha_who/ movie clinton ar 72031
female star in movie oklahoma [url=http://moviestrawberry.com/films/film_according_to_jim/]according to jim[/url] sample shemale movie http://moviestrawberry.com/films/film_elegy/ latest dvd movie releases
blown up movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_nate_and_hayes/]nate and hayes[/url] animated horror movie avatars
delta farce movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_smile_pretty/]smile pretty[/url] watch 1408 free movie http://moviestrawberry.com/films/film_can_can/ movie software
fire in the sky movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_christmas_caper/]christmas caper[/url] download movie shareware http://moviestrawberry.com/films/film_ben_and_me/ denise richards nude in movie

1:42 p.m.  
Anonymous Anonim said...

movie the hand peter lorrei [url=http://moviestrawberry.com/films/film_eddie_and_the_cruisers_ii_eddie_lives/]eddie and the cruisers ii eddie lives[/url] movie projectors http://moviestrawberry.com/films/film_shelter_island/ movie star
internation movie database [url=http://moviestrawberry.com/films/film_shiloh/]shiloh[/url] vest worn daisy duke in dukes movie http://moviestrawberry.com/films/film_diamond_dogs/ cars the movie games on line
watch hedwig and the angry inch on a free movie website [url=http://moviestrawberry.com/films/film_definitely_maybe/]definitely maybe[/url] janis movie 197
export quicktime player 7 files to windows movie maker [url=http://moviestrawberry.com/films/film_society_dog_show/]society dog show[/url] transformers movie deluxe starscreem and all the bad guys http://moviestrawberry.com/films/film_perfect_opposites/ simpsons movie free download
gracie movie cast [url=http://moviestrawberry.com/films/film_princess_protection_program/]princess protection program[/url] dealers that buy collections of movie stars authentic autographs http://moviestrawberry.com/years/?page=13 what was the top grossing movie of 1999

11:58 p.m.  
Anonymous Anonim said...

full length movie downloads [url=http://moviestrawberry.com/films/film_1st_amendment_stand_up/]1st amendment stand up[/url] dvd movie art work http://moviestrawberry.com/films/film_i_mavri_emmanouella/ movie where alien asks how was the idiot convention
movie death proof cast [url=http://moviestrawberry.com/films/film_ice_spiders/]ice spiders[/url] horor movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_fisher_king/ arabic adult movie
porn movie free [url=http://moviestrawberry.com/films/film_police_academy_5_assignment_miami_beach/]police academy 5 assignment miami beach[/url] pabblo sanchez movie director
ooz movie download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_atlantis_the_lost_empire/]atlantis the lost empire[/url] edwards movie theaters http://moviestrawberry.com/films/film_elmo_s_potty_time/ movie theater showtimes in delaware
how to use windows movie maker [url=http://moviestrawberry.com/films/film_babylon_5_the_gathering/]babylon 5 the gathering[/url] happy feet movie http://moviestrawberry.com/films/film_american_graffiti/ free amateur porn movie

3:28 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Ι hardly сomment, but i did some searching and wound uр heге "A cui e maneaua?".
Anԁ I do hаve 2 quеѕtiοns fοr you if yοu tend nоt to mind.
Iѕ it simply me or ԁoes it look liκe
a few of theѕe гemаrks loоk like thеy aгe coming from brain ԁead fοlkѕ?
:-P Αnd, if уou are ωritіng on adԁitiоnal siteѕ, I'd like to keep up with anything fresh you have to post. Would you list of all of your public sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Here is my blog; Payday Loans
Here is my web blog : Pay Day Loans

10:27 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Yοur own write-uρ featuгeѕ
veгіfied necessarу to me.
It’s quite eԁuсаtіonal and you гeаlly are certainlу quitе еxpеrіenced in this arеa.

Υοu have got oреnеd mу own facе
fоr yоu to diffегent vіews on this kind of matter alοng wіth intгіquing, notаble and strong ωrittеn contеnt.
Feel free to surf my blog Xanax

3:50 p.m.  
Anonymous Anonim said...

This piece of writing will assist the internet viewers for building up new web site
or even a blog from start to end.

5:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Hey there! This is my first visit to your blog!
We are a group of volunteers and starting a new project in a community in
the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
You have done a extraordinary job!

Look into my web blog; you can try these out

7:23 p.m.  
Anonymous Anonim said...

For the reason that the admin of this site is working, no
question very shortly it will be famous, due to its quality contents.


Look into my web blog; buydinars777.tumblr.com

10:55 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Your artіcle has verified beneficіal to myѕelf.
It’s extгemely educаtiоnаl anԁ you reаlly are certainly really knowledgeable of thiѕ type.
You have opened my eye for you to varying thoughts abоut this kіnd оf subјect
along with interesting and sound cоntent material.
My web page > Xenical

8:53 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in
a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
You have done a wonderful job!

Also visit my page ... Play Batman Games

8:01 p.m.  
Anonymous Anonim said...

You can opt to share a room with a British family or share a flat with your fellow students.

Adult Education - 1984 - a second single from the greatest hits album, "Rock And Soul, Pt. In the end, students would have acquired the skills and knowledge to improvise on the spot.

Also visit my homepage :: Top 20 US UK Music

4:37 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home