textier: Huidu recunoaşte: Cronica nu e nici măcar licenţă!

12 aprilie 2007

Huidu recunoaşte: Cronica nu e nici măcar licenţă!

(foto: Ziarul)
Conştiinţa profesională a lui Şerban Huidu a învins tăcerea!
Declaraţia e făcută într-un comment la preluarea lui Zoso de astă iarnă de pe Textier.
Cu vorbele lui Huidu însuşi:
"[...] cronica nu este o licenta pentru ca e o emisiune de autor... am preluat ideea: 2 prezentatori si 2 fete care danseaza si in plus am "furat" meserie... dar suntem inca departe... avem si lucruri in plus: scenetele si personaje mai multe dar si in minus- mai putine materiale sociale implicate si reporteri incisivi cum au cei de la striscia [Striscia la notizia] dar nu e timpul pierdut si ei au inceput mai timid [...]"
Cum ar veni, Cîrcotaşii împrumută elemente de bază ale conceptului original, îşi declară făţiş ambiţia de a mai împrumuta şi altele, pe care le admiră la italieni, şi asta fără să plătească! Ar fi un gen de vasalitate insuportabil, conform spuselor aceluiaşi:
"[...] si pentru cei ce ne arata cu degetul-sa nu credeti ca ne spun italienii ce si cum sa producem, sa scriem, sa facem emisiunea ...va inselati amarnic [...]"
Iar acest mod de preluare alla rumena este numit cu mîndrie "emisiune de autor"! Tare, huh?
Asta spre deosebire de "fraierii" de bulgari care, pentru a lor preluare Gospodari na efira (Stăpînii eterului), au marcat leva!
Acuma. Postul meu din decembrie, ilustrat de un fragment de Striscia la notizia de pe YouTube (flagrant de asemănător cu ce se întîmplă la Cronică), se concentra pe un detaliu anume: acela că, spre deosebire de Cronică, Striscia este în direct! Şi că, spre deosebire de Cronica românească săptămînală, Striscia e o emisiune zilnică!
Amănuntul este important, dacă ne gîndim că o mare parte din conţinutul cronicii este alcătuit din vînarea de bîlbe şi alte accidente live de prin alte emisiuni. Cîrcotaşii îşi pot filma relaxaţi emisiunea, îşi pot retuşa pe parcurs eventualele greşeli; în timp ce Mîndruţă, Stoiceasca şi Bănică junior stau tot timpul morcoviţi de posibilele greşeli ale live-ului care pot deveni carne de tun pentru Încornoraţi: iată ce înseamnă să lupţi cu arme inegale!
În recentul comment de pe Zoso, Huidu se străduie să dezmintă:
"[...] dar avem si un lucru in comun [cu cei de la Striscia] ...nici ei nu sunt in direct...si asta subliniaza complexitatea productiei! [...]"
De ce, Şerbane? De ce a trebuit să zbîrceşti superbul moment de onorabilitate?! De ce să ne dai atît de lesne motive să-ţi strigăm ruşinică?
Striscia la notizia ESTE în direct. Şi nu numai! Caracterul live le permite realizatorilor să se dueleze cu posturile rivale (dintre care concurentul major, postul public Raiuno) în timp real! Iată de pildă cazul în care Striscia le suflă ştiriştilor de pe Raiuno anunţul-bombă al acceptării Guvernului de către Senat: http://www.tvblog.it/post/4583/striscia-anticipa-il-tg1
Huidu & Co au de partea lor destule justificări: complexitatea tehnică a emisiunii, prin consecinţă fondurile pe care le implică... Nu în ultimul rînd, Huidu & Găinuşă se pot apăra cu directul realizat zilnic la matinalul de pe Kiss FM...
Dacă tot şi-a recunoscut public ţepuşoara, Huidu putea să evite minciunica... Dar deh: asta înseamnă să fii "autor"!
Hai acum cu toţii, arătătoarele la obraz: 1-2-3 şi...

Etichete:

4 Comments:

Anonymous Anonim said...

imi pare rau ca meseria de bloger impune si o doza mare de minciuna....emisiunea italienilor nu este in direct si cred ca cel mai decent ar fi sa va informati inainte de a da cu pietre nenea dumitrescu!
emisiunea bulgareasca respecta perfect formatul iar producatorul lor este un fost angajat-coaborator al mediaset, insa mai exista si akte tari in care exista astfel de emisiuni...albania sau croatia!
nu toate rubricile sunt de inspiratie stricia de exemplu biinterviul este preluat de la italia1 sau interviul pe strada este foarte folosit in america inclusiv de jay leno!
nu este o rusine sa inveti meserie la la baietii care "au inventat roata". insa este o rusine sa insinuezi ca o emisiune de televiziune cum este cronica se poate compara cu formate preluate integral ca "vrei sa fii milionar" de exemplu unde mai totul este preluat de la o firma ce vinde formate!
daca veti merge la un targ de televiziune cum este cel de la cannes nu veti gasi de vanzare striccia pentru ca asa cum spuneam e o emisiune de autor, si e greu de vandut un astfel de format asa cum e greu sa vinzi formatul lui stefan raab de la pro7!
nu ne spun italienii ce sa scriem sau cum sa facem, se munceste din greu la cronica si nu numai noi muncesc si altii! si ar trebui sa va intrebati de ce in 7 ani niciodata nu am fost contactati de reprezentantii legali ai media set pentru explicatii desi multi romani sadea asa ca dvs s-au grabit sa toarne cu para! si retineti: emisiunea italiana nu se face in direct este o productie complexa si numai cei ce nu au lucrat in televiziune nu realizeaza asta!
Serban Huidu
ps nu stiu daca aveti legatura cu cel ce a scris versurile melodiei "tara te vrea prost" si care se numeste tot florin dumitrescu, dar prin atitudinea si ideea gen "sa moara capravecinului" va puteti inscrie cu brio in categoria celor doriti de patrie!

8:18 a.m.  
Blogger textier said...

multumesc pt. raspunsul prompt, draga serban.
imi pare bine ca esti cool si ca suporti cu fairplay circotelile altora.
lumea ar fi mai trista (inclusiv gainusa care a inghitit-o stoic cind cu smarandescu), daca tu personal te-ai crede intangibil ca o mimoza sau ca un mausoleu tabu.
pacat ca trb sa existe intre noi o controversa ca sa raspunzi atit de prompt...
draga serban, si aici, si in postul din ianuarie v-am expus si v-am subliniat meritele. subiectii satirelor voastre nu au parte de atitea elogii, recunoaste.
mi-am permis in + sa ma concentrez asupra unui punct nevralgic care a ramas (zic eu si nu numai eu) nerezolvat: credibilitatea voastra de a va lua de greselile altora.
stiu (stim): munca, efortul, matinalul... tin(em) seama de ele, va pretuim pt. ele... dar... tocmai de aceea va cerem mai mult.
draga serban, am dat-o ambiguu, dar si tu te complaci... hai s-o zicem pe sleau: la striscia inregistrate sint materialele de la corespondenti ("dezbracatii" lor), care uneori pot ocupa 50%, ok, dar transmisia din studio este live. si tocmai acest live le da forta! aceasta forta v-o doresc si voua! (si banii lor...)
draga serbi, oamenii astia (care te/va iubesc) au dreptul sa stie ca produsul vostru este manufacturat asemeni radioreceptoarelor tehnoton sau a altor "victorii ale industriei romanesti" care inglobeaza tehnologie: se desface un grundig, se demonteaza piesa cu piesa, se reface schema si se reface apoi cu materiale romanesti, +- exact, cu eticheta neaosa.
iti admir fairplay-ul fata de mine, de zoso si de cititorii noastri. iti doresc sa fii consecvent pina la capat.
nu ma face sa scriu un text "circotasii te vrea prost" :)
ca veni vorba, te invit sa mai dai o ureche cintecului "adrian basescu", care a depasit 7000 de vizualizari pe youtube...

8:57 a.m.  
Anonymous Anonim said...

drag florin, ei bine tocmai asta incercam sa-ti spun....carcotasii te vor informator perfect: stricia nu este live...nici macar elementele prezentate in decor....toate emisiile live sunt notate ca atare scrie sus "dirreta"...in plus striccia necesita post productie, de exemplu efectele audio sau inserarile de grafica 3d sunt alte elemente care nu se pot face in direct, daca in continuare nu ma crezi cred ca iti pot face rost de un telefon de la media set sa vorbesti cu producatoriiupa aceea poate abia vei folosi camionul cu cenusa pe care pot sa ti-l fac rost eu....da' sa ma chemi si pe mine sa tansmit live evenimentul....
Serban Huidu

10:36 a.m.  
Blogger textier said...

ar fi chiar tare!
ce-i drept, nu ma incinta ideea de camion cu cenusa (ai putea sa mai lasi de la tine), dar daca asta e pretul ca tu sa nu ma mai banuiesti agent denuntator, fie.
(apropo, stii cum se spune piricios in italiana? - spione!)
pina atunci puteti folosi live-ul pt. cauze mai bune...
... tot pe urmele maestrilor vostri, care, in afara de cazul prezentat mai sus, cu schimbarea guvernului, au avut destule interventii "in diretta" cit sa ma convinga, pe mine cel putin: eu 1 i-am vazut in 96 cum interveneau inainte de finala festivalului de la san remo (un fel de mamaia a lor, dar pe bani mai multi), ca sa denunte juriul ca a aranjat concursul...

12:22 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home