textier: Sarmalele Reci în Maratonul La Preoteasa

25 octombrie 2007

Sarmalele Reci în Maratonul La Preoteasa


Sîmbătă 27 oct., în jurul orei 20:30, în Parcul Crîngaşi (Politehnica - Rectorat),
Sarmalele Reci participă la Maratonul muzical La Preoteasa
în aceeaşi seară cu Totuşi, Laurenţiu Cazan, Adi Manolovici, Mircea Vintilă, Nişte Băieţi şi Gândul Mâţei. Evident, intrarea liberă.
La mulţi ani Casei de Cultură a Studenţilor care sărbătoreşte astfel 70 de ani!
Sarmalele Reci şi eu personal ca textier avem satisfacţia de a fi cei care practic au rebranduit stabilimentul din Plevnei, prin imortalizarea lui (sub numele popular de Preoteasa) în cîntecul licenţios de acum 14 ani, "La Preoteasa" (o poveste foarte studenţească, tipică pentru ce se întîmpla prin anii '80-'90... şi nu numai, în instituţia de pe Plevnei). Din poreclă în renume, igitur. Mişcarea a fost tare, întrucît numele unui erou al tineretului comunist (Grigore Preoteasa) a căpătat o conotaţie ludică, populară, prin aluzia la tinerele vestale - adevărate preotese ale Isidei - care te ademeneau în stabilimentul de cultură studenţească.
E drept, am fi preferat şi noi o strîngere de mînă, o privire în ochi, ceva... din partea celor oameni care primesc bani de la Învăţămînt ca să se ocupe de onorabila Casă. Nu-i nimic. Ne consolează gîndul că "La Preoteasa" a devenit imnul (neoficial, cvasi-folcloric) al locului numit azi - iată - La Preoteasa...
În fond, totul face parte dintr-o veche tradiţie studenţească, de la goliarzi încoace, poate chiar încă dinspre Apuleius... ca stagiul studiilor înalte să cuprindă şi o parte de iniţiere într-ale lui Bacchus (şi ale Venerei).
Sînt sigur însă că numai eu mă gîndesc la toate astea. (Restul e transmisie subliminală.) Şi sînt şi mai sigur că la aceste lucruri nu s-au gîndit nicio clipă domnii şi doamnele bugetari care au decis să încredinţeze unei alte cunoscute trupe bucureştene sarcina de a compune un imn "curăţel", "comme il faut". (Dacă aş îndrăzni să comentez asemănarea dintre vocea de preot a vocalistului şi numele de Preoteasa, aş face-o numai cu simpatie colegială... ).
Pariază cineva cu mine că, peste încă 70 de ani, cînd poate vor fi fonduri mai generoase pentru cultura studenţească (şi mai puţină "foame de bani bă-eţi", vorba lui Puya...), tot "La Preoteasa" o să fie cîntecul pentru... La Preoteasa?

Etichete: , ,

4 Comments:

Blogger Jen said...

ma intreb daca cineva ii zice 'casa de cultura a studentilor'... eu am fredonat 'la preoteasa' multi ani fara sa stiu macar unde e locul ala. era ceva, asa, mitic :)

9:24 p.m.  
Anonymous Anonim said...

.. ii zice "casa de cultura a studentilor", lume; uneori aceleasi persoane care ii spun si "Preoteasa";
da.. e mitic:)

6:42 a.m.  
Blogger textier said...

apr.: ii zice sintaxa si se invata din clasa a 3-a la ora de gramatica. revino dupa ce o mai revizuiesti un pic, mai ales cind vrei sa corectezi ceea ce e deja scris corect.

7:16 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Jen spunea...
" ma intreb daca cineva ii zice 'casa de cultura a studentilor'"

continuarea mea ca un raspuns la intrebarea lui Jen(intr-o forma revizuita):
Da, este lume care-i zice "casa de cultura a studentilor", uneori chiar aceleasi persoane care ii spun si "Preoteasa"

mc ca m-ai invatat sa vorbesc corect, si nu in modul total gresit , nepotrivit si golanesc de mai inainte.
esti un om intelept, relaxat si lipsit de vanitati

ps: se vede ca msg meu de la "discutia" de la postul precedent a fost ignorat si (s-a)mers in continuare pe aceeasi linie; asta-i motivul pt msg meu de acum.. din pacate

1:35 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home