textier: De Ziua Muncii să ne gîndim la Raluca

30 aprilie 2007

De Ziua Muncii să ne gîndim la Raluca


Charles Chaplin în Timpuri Noi (1936)

Dacă tot avem liber de Ziua Muncii, să ne îndreptăm un gînd către Raluca Stroescu, tînăra angajată de la E&Y care - vorba tabloidelor - "a murit de prea multă muncă".
E poate exagerat să facem din Raluca o eroină. E poate exagerat să o blamăm. E poate exagerat să ridicăm, pe mormîntul Ralucăi, o baricadă între "asupriţi şi asupritori".
Dar merită să vedem în Raluca o exponentă a noastră, a tuturor: angajaţi sau angajatori, abulici sau anorexici, femei sau bărbaţi, familişti sau single-şi, paranoici sau schizofrenici, zeloşi sau leneşi... - prinşi cu toţii într-un angrenaj vicios.
Raluca e în fiecare dintre noi. Să luăm din cînd în cînd o pauză în memoria ei. În sănătatea noastră.

Etichete:

4 Comments:

Blogger duty and the beast said...

inainte si dupa raluca

“Mai bine o mana plina de odihna decat doi pumni plini de truda si vanare de vant” – Ecleziastul

10:38 p.m.  
Blogger Alexandru Zaharia said...

vorba Ecleziastului se poate traduce si "mai bine o mana plina de STAT decat doi pumni de munca...". da Florine, si mie mi se pare ca problema Ralucai se regaseste in noi toti, astia care lucram in sistemul capitalisto-comunist de la noi. totusi, femeia era un workaholic, daca pot sa zic asa...

8:54 p.m.  
Blogger Tix said...

http://ecologie-umana.blogspot.com/2007/05/laura-damian-raluca-stroescu.html

Sunt mai multe persoane care au avut destinul Ralucăi Stroescu.
Mai e Laura Damian, aceeaşi firmă, aceeaşi cauză (oboseala cruntă si cronica, munca la firmă peste 16 ore pe zi, uzura fizică a organismului, etc)
Dacă prostanăcul de Geoană a anunţat la mitingul popular de 1 mai cu micii şi berea lui Vanghelie că sloganul acelei serbări ( miting, pomană electorală, marşul muncitorilor, ce naiba o fi fost)este Raluca, este sărbatoarea ta înseamnă că s-a ajuns mult prea jos cu degradarea morală.
Politicieni care au fost la putere, care au votat unele din legile importante ale ţării, au ajuns să facă din persoanele moarte ( recent şi care s-a făcut puţină vâlvă pe seama morţii lor) un fel de moştele Sfintei Paraschiva.
Urât este faptul că după 18 ani de la revoluţie mai există aşa de multe persoane ce pot fi manipulate!

5:52 p.m.  
Blogger textier said...

ecologie: cred ca a fost o greseala de tone of voice...
1 mai e comemorarea victimelor unui miting sindicalist reprimat in SUA sf. sec. XIX.
poate ca segolene sau blair sau alt socialist european ar fi putut sa faca pomenirea ralucai fara sa strneasca atitea suspiciuni...
poate ca mg ar fi trebuit sa adopte un ton mai retinut, avind in vedere ca 1 mai in romania are inca semnificatii nedorite.
manipulare? ma intereseaza subiectul, dar nu m-am prins.

6:30 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home