textier: Buşcu pune lupa pe intelectul lor

14 februarie 2007

Buşcu pune lupa pe intelectul lor

"[...] cum cad intelectualii in aceste capcane energetice, cum devin ei oameni de actiune in favoarea unui om politic? Eu am un raspuns partial: noaptea, cind n-are somn, presedintele pune mina pe telefon si-i suna. Nu, nu pe toti, doar pe cei mai penetrabili si mai strategic plasati.
La ora aia, intelectualul se afla echipat de lectura, il tine pe Wittgenstein in brate si motaie, normal, la OTV. Dar vocea din receptor il arunca direct in Festivitatea de Decernare de Ordine si Medalii. Ii vorbeste PRESEDINTELE. I SE ADRESEAZA LUI. Ia pozitia de drepti. Instinctiv aude imnul, fara sa il cinte cineva. „Domnule, te urmaresc cum scrii. Doar dumneata ma intelegi, doar dumneata ai caracter, ceilalti sint platiti etc“. Actul de seductie e de obicei instantaneu si aici incepe jalnicul negot cu iluzie, impozitat cu abilitate la Cotroceni."
Doru Buşcu, Cînd intelectualii ies în turmă... în Cotidianul

Related link: Înapoi la culcare, concetăţeni

Etichete:

7 Comments:

Anonymous Anonim said...

ar fi prea trist sa fie asa, dar poate stie buscu ce zice... nu stiu de ce am ramas cu impresia ca tismaneanu a fost primul cu odele si lumea a vazut ca e ok...

ca tot la intelectuali am ramas, ti-as recomanda analiza lui adrian-paul iliescu din ultimul obs.cultural...

4:47 p.m.  
Blogger textier said...

a... dom' profesor! oricnd cu placere!
l-am avut prof de filozofie 1 an:
e un adevarat
... asta apropo de cit de mult ride el de vorba asta cu adevarul, de relativismul ei.
dar api e un adevarat cu adevarat.
uite acuma fug la obs.

5:16 p.m.  
Anonymous Anonim said...

mmm... i don't know... articolul e foarte bine scris si multzam ca l-ai semnalat. dar pare sa sutina, in/de fond, neangajarea politica (gresita, justa, cum o fi) a intelectualilor. ceea ce nu mi se pare ok.

12:47 a.m.  
Anonymous Anonim said...

eu sunt de acord cu dreptul oricui de a nu fi de acord cu presedintele.
doar ca articolul citat porneste de la o premisa falsa, sau ma rog nedovedita(ca presedintele suna; dar probe, pauza. ma scuzi ca-ti spun, dar pentru asa ceva in occident si ziaristul si ziarul aveau probleme in instanta). pe acealasi rationament, as putea spune ca si buscu a fost sunat de dusmanii presedintelui.
si amuzant este ca buscu le recomanda intelectualilor sa fii scris separat fiecare un articol, pentru un efect devastator.
ca sa-i publice cine? tu te plangi in alt post ca nu ti-a intrat un articol despre teo peter. dar 50 de articole pro-base? le-ar publica cineva?

4:24 p.m.  
Blogger textier said...

oblia: inainte de 80 se spunea ca "faci politica" atunci cind te inregimentai, cind deveneai activ(ist) PCR. sintem azi de acord ca aceea nu era politica,ci politrucie.
trustman: pomenirea pe care i-am facut-o lui teo peter a intrat, slava cerului. informat cum te stiu, probabil ca ai citit-o la vremea ei.
aproape fcr. dintre cei 50 a scris art. pro-base, in diverse publicatii. sintem probabil de acord ca scrisoarea a fost redactata de cel mai putin intelectual dintre ei... ceilalti au consimtit la telefon: au marturisit-o public voinescu, liiceanu si oarecum hrm, pesemne stinjeniti de tonul activistic al "circularei". de aici si speculatia lui buscu (care sint sigur ca are mai multe procese pe rol).
mircione (unul dintre decoratii lui base) a scris in ziarul lui voiculescu encomionuri care ne-au stinjenit pe toti cei care sintem pro-cartarescu inainte de a fi pro- sau anti-basescu.

11:05 a.m.  
Anonymous Anonim said...

@textier: nu cred ca buscu are vreun proces legat de articolul asta :) el a scris un articol de opinie si a prezentat opiniile lui drept fapte. asta e de fapt problema din punct de vedere jurnalistic.

de altfel, scrisoarea intelectualilor e criticabila si am facut-o si eu pe blogul meu. e drept ca am gasit alte motive decat buscu :)

4:13 p.m.  
Blogger textier said...

te urmaresc greu trustmane.
ai facut aluzie la un eventual proces de calomnie. eu ti-am raspuns ca alde buscu e indeajuns de hirsit in chestiuni juridice ca sa-l evite sau prin absurd sa si-l permita. iar tu apoi ai scris ca asta nu e caz de proces. era o replica la tine insuti? doh!?
buscu a stiut ca nu risca nimic. unul dintre cei 50, sau un altul, care a fost convocat dar nu a iscalit, "a tradat" (cum ar zice base), in sensul ca a marturisit de telefon, circulara... iti reamintesc: cotidianul e o extensie cotidiana a catavencului saptaminal, care le permite catavencilor blitzkrieg-uri din astea. genul jurnalistic nu e opinie, ci "zvonuri pt. care bagam mina-n foc".

5:11 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home