textier: Liiceanu psihanalizat. Muscă hărţuită.

18 octombrie 2006

Liiceanu psihanalizat. Muscă hărţuită.

Scrisoarea Mirunei Coca-Cozma (foto) către Gabriel Liiceanu e datată 28 august 2006. Şi e un răspuns public la scrisoarea deschisă a Humanitarului către Mona Muscă (aceea cu "nu avem timp de nuanţe"). Dacă sînt eu ultimul care află de ea, sorry. Dar dacă nu e aşa?
Miruna a refuzat să mai fie "fata lui tata" într-un TVR al dinastiilor şi al fiefurilor de influenţă, atunci cînd, în '99, a plecat în Elveţia. Acolo a studiat şi s-a realizat profesional, tot în domeniul audiovizualului.
Decizia Mirunei de a face tabula rasa şi a-şi lua soarta în mîini denotă o cutezanţă pe care - ea însăşi o spune - o tînără româncă şi-o dobîndeşte şi şi-o exersează cu greu. Empatia acestei tinere jurnaliste, care n-a prins vremea angajamentelor securiste, cu tînăra Mona Muscă din anii '70 este vibrantă şi credibilă. Solidaritatea de "mironosiţă", de "Evă", pe care Miruna i-o declară Monei în faţa asaltului falocratic al moraliştilor emoţionează şi convinge. Psihanaliza la care tînăra intelectuală îşi supune maestrul, ajuns la vîrsta andro-senectuţii, nu depăşeşte respectul şi preţuirea cuvenite unui Vate Patriæ.
Poziţia pe care o adoptă, tipică feminismului critic şi corectitudinii politice, îi va plictisi pe diverşi gică-contra de ambe sexe. Este dreptul lor. Aşa cum este dreptul nostru să fim plictisiţi de plictisul lor ostentativ şi previzibil. Mai ales că, spre deosebire de multe feministe de conjunctură, scoase pe acquis-uri şi directive, Miruna chiar e o adevărată. She really means it.

Etichete:

4 Comments:

Anonymous Anonim said...

Ne induiosam parental cand vedem fervoarea demersului ei sincer si ignoram inadecvarea discursului? Sa vedem si noi monstrii in locul morilor de vant de dragul simtirilor autentice?

8:36 a.m.  
Blogger textier said...

mulţumesc de comment.
probabil întrebări retorice, scontînd ca răspuns un "nu". eu o să adaug ceva: "nu... înţeleg". sorry, ai dat-o enigmatic, dragă vlad. ne putem înduioşa şi filial faţă de o banuită mai veche suferinţă a Maestrului (un refuz al unei persoane "pure, feciorelnice")... cu partea din cervantes m-a pierdut. riscînd să îl contrazic pe Domnul Profesor, propun să avem timp de detalii, dacă eşti bun, pe adresa de gmail. chiar mă interesează!

11:21 a.m.  
Anonymous Anonim said...

eh, vai, ce simplu e sa pleci in Elvetia cand ai un sprijin de la "tati", nu?

Miruna e dovada vie ca suntem o tara plina de tineri bolnavi de comunism, care nu au inteles nimic nici din comunism si nici din democratie...

12:54 a.m.  
Blogger textier said...

bogdan: interesant, dar... şi pe tine te urmăresc greu. scuze. la prima întrebare (care de asem. se vrea retorică... ciudat, ai acelaşi stil cu vlad...): poate e vina mea că nu am evidenţiat două lucruri:
1) mcc ar fi urcat şi mai repede şi mai sigur în ierarhia tvr-ului, dacă ar fi ales să rămînă;
2) mcc e apreciată ca om de radio-tv într-o societate+piaţă audiovizuală+cultură deschise, în care n-a putut beneficia de nepotism. pot fi de acord cu tine cel mult în privinţa startup-ului: un ban o fi primit şi ea de la tati măcar pt. primul semestru de studii... DAAAR uite: şi eu sînt dispus să investesc în studiile copiilor mei. să însemne asta c-o să îi îmbolnăvesc de comunism? spune-mi, că eu ţin la sănătatea lor. (te aştept să fii mai explicit pe gmail.)

11:46 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home