textier: Libertatea de expresie ameninţată din nou!

12 octombrie 2006

Libertatea de expresie ameninţată din nou!

Mă grăbesc să redau, fără alte comentarii, un pasaj important din scrisoarea primită de la Remus Cernea:


(c) Silvia Mihai

Parlamentul Romaniei urmeaza sa voteze, in curand, o lege care, daca va fi adoptata in forma sa actuala, va limita grav libertatea de exprimare si libertatea de constiinta, doua drepturi fundamentale ale fiintei umane. Drept consecinta, anumite carti, filme, spectacole tv, piese de teatru sau concerte rock vor putea fi interzise sau cenzurate in tara noastra.
Pentru a atrage atentia asupra gravelor implicatii ale acestei initiative, sambata, 28 octombrie, va fi organizat, in Piata Constitutiei, un concert care va fi un prilej de atentionare a autoritatilor ca nu pot vota legi care sa incalce drepturile fundamentale ale cetatenilor acestei tari. Organizatorii vor cere Parlamentului sa respinga articolul 13 din Proiectul de Lege al cultelor iar Presedintelui Romaniei sa nu promulge leg ea, in caz ca ea va contine totusi o astfel de prevedere.
Proiectul de Lege al cultelor este asumat de catre guvern si, in articolul 13, votat deja in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, se prevede ca: "In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase."
Numai in aparenta, textul vizeaza impunerea unei anumite decente in discursul si exprimarile publice. In fapt, insa, el poate deschide calea unei noi cenzuri. O serie intreaga de carti de filosofie sau beletristica va putea fi considerata ofensatoare pentru unele culte si interzisa. Romane si ecranizari precum Codul lui Da Vinci , piese de teatru precum Evanghelistii de Alina Mungiu sau concerte cu formatii considerate "sataniste" ar putea fi, de asemenea, interzise. Urmeaza ca, in curand, plenul Camerei Deputatilor sa consfinteasca, prin vot, aceasta incalcare a drepturilor fundamentale.
Tarile europene, dupa secole de conflicte si persecutii, au stiut sa isi asume acele valori care au transformat continentul intr-un spatiu al tolerantei confesionale si al libertatii de a critica si chestiona orice autoritate sau doctrina, fie ea politica sau religioasa. Aceste valori au devenit parte constitutiva a respiratiei democratice de tip european. Dar ele nu se impun nicaieri de la sine si nu vor rezista dec at in masura in care sunt aparate in permanenta fata de noile amenintari. Instinctele democratice ale unei tari se verifica in astfel de situatii critice, cand drepturile fundamentale risca sa fie restrictionate.

www.humanism.ro