textier: Fake-uri, parodii sau panarame?

7 noiembrie 2006

Fake-uri, parodii sau panarame?

Ştiţi concertele-salată, gratis pentru spectatori dar cu playback-uri bine plătite, ale unor Cream, Blondy şi A.S.I.A.?

Cum ar fi un concert care i-ar aduna pe adevăraţii Cream, Blondie şi Asia?
Ultimii, e drept, au cântat în România prin ’90. E vorba de Asia formată din 2 ex-Yes, un ex-Roxy Music plus Carl Palmer, cel care s-a-ntors la Sala Palatului astă-iarnă. Ordean şi Ionescu, muzicienii-manageri ai fetelor cu nume de continent (scris însă ca acronim), or fi mers la ambele concerte cu bilet ale bateristului de la Asia, Atomic Rooster şi EL&P. Cu siguranţă, ambii păpuşari de vedete îndrăgesc Asia originală. Să fie oare un un gest de reverenţă acela de a le boteza pe cele 4 fete cu codiţe-n sus cu numele unor veterani ai rockului? Sau doar haz de necaz? “Dacă tot facem un girls band de strânsură, măcar să ne distrăm ca rockerii...” Între timp, A.S.I.A. din România a adunat fani pe ambele maluri ale Atlanticului (nu degeaba textierul Olaraşu rima Asia cu America). Căci aşa comerciale şi standardizate, “asiaticele” par privighetori faţă de...
Cream: 3 dansatoare dintre care una pare a cânta (sau o cântăreaţă care dansează între două dansatoare tăcute). Dar Cream este (şi) celebra trupă din anii ’60 a lui Eric Clapton! Când Călinescu le-a invitat pe “cremoase” la un playback TV, trupa live a lui Ochescu le-a tras cortina cu un “Sunshine Of Your Love” pentru zâmbetul melomanilor... sau de ruşinea lui Clapton & Co?
Blondy: duet tematic chemat să playbackuiască pe motiv că “ar placea bărbaţilor”. Dar Blondie este primul grup al lui Deborah Harry: blondă, frumoasă şi cântareaţă veritabilă, trecând de-a lungul deceniilor de la punk-rock la jazz. Inimitabilă în “The Tide Is High”. Un cântec despre vară, mare şi iubire. Unul adevărat.


(c) Silviu Gheţie

Această pungă de plastic a apărut într-un B24 din vara anului trecut, cînd grupusculele feminine de dance aveau o activitate sufocantă.
Între timp, m-am gîndit şi la un joc al me-too-brand-urilor din domeniu: să născocim nume de trupuliţe după nume de trupe celebre, pe cît posibil de rock clasic. Cea mai tare mi s-a părut ideea unui duo sau trio numit Zyzy Top (musai să aibă 2 de ygrec), numit aşa pentru că fetele vor purta în partea de sus cîte un top sclipicios. Iar Zyzy Topless va fi o idee de afaceri: topul de pe zîzyci va cădea pe mulţi-mulţi bani pentru o exclusivitate într-o publicaţie glossy pentru bărbaţi etc.

Etichete:

8 Comments:

Anonymous Anonim said...

acum nu stiu citi ani erau niste afise A4 lipite pe coloanele de la Romana cu concertul formatiei 'Gaze roze'. Nu am mai auzit de ea de atunci, dar si acum rid cind imi aduc aminte numele asta. Mai tare de atit nu stiu...

5:38 a.m.  
Anonymous Anonim said...

As merge cu placere la un concert Gaze Roze, probabil corespondenta romaneasca a trupei de real succes SuckSeed. Bleahhh. Mai bine la C.A.C.A.S.I.A.

10:43 a.m.  
Blogger textier said...

gaze roze era o trupă de liceu (cuza cred), f. curajoasă prin 96-97, care a mai rezistat un pic şi în primii ani de facultate. nu ştiu dacă vreunul din ei (erau băieţi oricum) a rămas în muzică. tobarul a dat probă pt. sarmale, dar a picat cu brio... erau haioşi pe stilul lor "garage", aveau un hituleţ uşor misoginuţ (dar care plăcea şi gagicelor) asemănător cu ce au acum timpurile noi, ăsta cu adela şi umbrela, dar mult mai haios (cel puţin ca intenţie). ahhh, dacă mi-ar putea aminti cineva cum era cîntecul ăla... fac un apel etc.
partea tare cu numele "gaze roze" e că aminteşte ca sonoritate de guns'n'roses, iar ca semnificaţie de... pink floyd (ţinînd cont că şi gazul e un fluid)

12:25 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Multumesc de explicatie Florin. Poate bem o bere intr-o zi for old times at Tritonic:)) In rest salutari si s-auzim de bine.

4:14 p.m.  
Blogger Monica said...

da!!! dar Y sa fie cu umlaut!!!

2:35 a.m.  
Blogger textier said...

o da, atunci e duet, clar... 2x2 punctulete...

10:43 a.m.  
Anonymous Anonim said...

ma gindeam eu ca trebuie sa stii de gaze roze... ca sa zic totusi ceva mai legat de postul tau, eu zic ca nu are rost sa stam sa le gasim noi nume, ca isi gasesc fetele astea singure. cu ce ai putea veni mai bun decit 'pops', de exemplu? cum pop out ca ciupercile asa si pop off dupa ce fac un mic 'pop' (nici macar mai multe, ca sa se justifice numele)...

11:50 p.m.  
Blogger merimeriquitecontrary said...

mai degraba cu doi de "o" ca tot e la moda sa te cheme "deghizat" ca pe chat. :P

cand ziceam pe la prietenii mai rasariti, ca stiti una din trupele mele preferate e cream...faceau ochii mari, se dadeau de trei ori peste cap [ochii] si ziceau...ei na!? apoi li se explica confuzia.

11:04 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home