textier: Alegeri la Bucureşti: a învins "partidul meridional"

16 iunie 2008

Alegeri la Bucureşti: a învins "partidul meridional"

O dezbatere pe care am avut-o săptămîna trecută cu comentatorii de pe blogul lui Rogozanu mi-a dat o idee, pe care am promis s-o dezvolt după alegeri... în caz că mi se adevereşte previziunea.
Previziunea era că se alege Oprescu. Ipoteza era că, ÎN GENERAL ŞI ÎN MOD STATISTIC, bucureştenii vechi şi regăţenii stabiliţi în Capitală nu vor vota cu Blaga, - un ardelean paraşutat pe linie de partid, cu buletin de Bucureşti obţinut abia de o lună, care încă nici nu pronunţă bine diftongii munteneşti...
Teoria mai largă e că alegătorii funcţionează după afinităţi mai profunde, cu caracter istoric şi regional.
Scriam aşadar, la comentrariul #34 de la postarea lui Costi din 10 iunie, pornind de la o discuţie despre ardelenii care ne dispreţuiesc pe noi "Miticii", dar migrează în oraşul nostru în căutare de lucru:
“Bătălia pt. Bucureşti se poate decupa şi pe tabere transpartinice: ardeleni vs. regăţeni (ultimii asimilabili bucureştenilor vechi, "miticieni"). Ardelenii Orban, Guşă şi Blaga au conotat [în discursul lor] o anumită rigoare, dar şi un anumit aer străin, trufaş, inadaptabil. De partea cealaltă - Diaconescu şi Oprescu sînt bucureşteni get-beget, alături de care aş mai remarca la capitolul regăţeni personaje precum Pavelescu (cam oltenaş aşa…) şi Videanu (”preorăşean” din Videle, deci cu pornire bună). [...] Finala dintre Oprescu şi Blaga poate fi văzută şi în acest fel. Dacă aş lucra la vreunul dintre insomarele astea aş propune la sondaj şi o întrebare dsp. unde e nascut votantul [repondentul]. Am bănuiala că, ÎN GENERAL ŞI ÎN MOD STATISTIC, bucureştenii vechi cam votează cu Oprescu şi îl tratează pe Blaga ca pe un alogen; în timp ce nou-veniţii, mai ales cei de peste munţi, votează cu omul lor din Beiuş-Oradea-vama ungurească (omonimul poetului din Lancrăm)."
După care, la comentariul #40:
"Dacă e totuşi să formulez o teorie, ar fi că noi, ca personalităţi individuale, avem un substrat istoric care transcende polemica dsp. '89-'90. Cred că există în profunzimea naţiei noastre nişte plăci tectonice cu inerţie mai mare, care ne determină acţiunile [şi opţiunile]."

Neavînd cum să îmi verific ipoteza votării pe criterii de provenienţă regională, m-am limitat la un calcul foarte rough: am comparat totalul obţinut în turul I de un aşa-zis "partid transversal transilvan" cu scorul lui Blaga singur din turul II; şi idem, totalul din turul I al unui aşa-zis "partid transversal regăţean" cu scorul lui Oprescu singur din turul II. În caz de corespondenţă, putem bănui că aceeaşi oameni care au votat "ardeleneşte" în turul I au votat cu Blaga în II; şi respectiv, opţiunea "regăţeană" din turul I a mers apoi la Oprescu. (Am rotunjit cifrele şi am ponderat diferenţa de prezenţă la vot între tururi, de altfel infimă). Şi iată ce am obţinut:

Candidaţi de origine ardeleană:
Blaga 29%
Orban 11%
Guşă 6%
______
Total 46 % = aprox. scorul lui Blaga în turul II (q.e.d.)

Candidaţi de origine bucureşteană, meridională sau regăţeană:
Oprescu 31%
Diaconescu 12%
Fuciu 3%
Ştefănescu 1,5%
Vedinaş 1,5%
Pavelescu 1%
_________
Total 50%, care, cu adăugarea rezultatelor candidaţilor "subunitari", se apropie de scorul lui Oprescu din turul II...

Uh-oh... Şi dacă nu s-a votat politic? Dacă Mitică a votat regional? Dacă nu contează stînga vs. dreapta, Iliescu vs. Băsescu?
[Ca să preîntîmpin interpretări răuvoitoare, mă grăbesc să spun că nu am nimic - Doamne fereşte - cu neo-bucureştenii veniţi de peste munţi. Cum ar fi Bucalele fără - zic la întîmplare - Florin Călinescu, Gyuri Pascu sau Cosmin Bumbuţ? (Nu zic fără Adrian Sîrbu, că aş devia poate discuţia...) În fiecare vară merg cu familia cel puţin o săpt. în Ardeal în vacanţă şi mă simt ca acasă! (Ce-i drept, nu m-am gîndit să candidez la vreo primărie de acolo...) Ca textier al Sarmalelor Reci, recunosc că trupa asta a renăscut de cînd are 3 orădeni naturalizaţi în componenţă, pe care îi iubesc ca un fan... Nu mai zic de Zoli-baci, care da, e născut în Regat, dar are rădăcini clare peste Carpaţi...]
Revin cu o nouă analiză. Dar pînă atunci, m-ar interesa some feedback... No binie?... No hai...

LATER EDIT: Să mai zic ceva de acel candidat de la sect. 4 cu numele de Silaghi?!

Etichete:

5 Comments:

Anonymous Anonim said...

Daca te ajuta cu ceva, iti voi copia aici o postare a cuiva de pe Cotidianul.


"calif:

15 Iunie 2008 (00:33)
Pana vineri as fi pariat pe Blaga cu un avans de cel putin 5%. Insa o discutie cu un colaborator bucurestean m-a lasat perplex. Acesta mi-a spus, citez, “de cand ma stiu am votat dreapta, il sustin pe Basescu pana-n panzele albe, la sector l-am votat pe Murgeanu, la consilieri PDL, dar un ardelean la primarie n-o sa votez niciodata”.
Sa fie aceasta explicatia celor 7% cu care Blaga s-a aflat sub procentul partidului?
Daca, desi au trecut 90 de ani de la Marea Unire, mai sunt multi care gandesc asa, e posibil orice rezultat."


Bucuretenii sunt orgoliosi. Ardelenii la fel. O mare greseala sa pui un ardelean "facut" bucurestean de o luna sa castige Bucurestiul.

5:26 p.m.  
Blogger Turambar said...

Si uite si un comentariu pe care l-am scris sambata, chiar ca raspuns la postul lui califf, si pe care m-am abtinut in ultima clipa sa-l postez, sa nu spuna lumea rauvoitoare si rea ca fac campanie in zilele in care nu e voie sa se faca.

Sunt curios cum ar gandi un clujean care ar fi pus in situatia sa voteze un ragatzan. Sunt sigur ca nu ar fi nici o problema pentru el. Nu, nu, cu sigurantza nici un fel de jena. Ar vota din toata inima, ba chiar l-ar mai shi lauda. Manca'l'ar mama pe el de ragatzan dashtept, mai bun decat noi clujenii care suntem cei mai buni de pe lumea asta. Pardon: cu ecsceptzia timishorenilor, of course...

Sa-mi pice nasul daca nu e scris chiar sambata. Mi-a ramas intr-un Notepad si nu am inchis calculatorul de atunci.

M-a intrebat si Iulian de chestia asta (de aceea am ajuns aici). Din pacate, acum v-ati trezit sa puneti intrebarea? A trecut Exit Poll-ul, locul unde puteam masura cel mai bine ipoteza ta, Florin. Acum, daca ma apuc sa fac un sondaj, o sa fie efectul de invingator si toata lumea o sa raspunda ca a votat cu Oprescu, desi nu este asta, si se duce dracului validitatea datelor.

La nivel de feeling, cred ca ai dreptate doar partial. Cei care au votat cu Oprescu nu sunt neaparat mai bucuresteni (de mai multe generatii, de vitza veche, "miticieni"), ci mai saraci (sau, mai general, cu mai putine resurse: bani, avere, educatie, viata ramasa de trait). Si sa stii ca cei saraci nu sunt neaparat mai bucuresteni, ci chiar dimpotriva: generatii mai recente.

Ramane totusi ipoteza in picioare. Cand ne facem timp, o bagam intr-unul din sondaje.

:)

6:11 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@turambar

Pai..sa faceti. E foarte interesant si important.

7:48 p.m.  
Blogger textier said...

@lilick: cred ca e vorba de altceva dct toleranta. stiu povesti frumoase, vechi si tipic bucurestenesti dsp. toleranta si convietuire in acest spatiu. cred ca aici e vorba de impilare, de impunere, de sindromul agamita dandanache trimis de la centru (unde centrul e cj - deci poate si o frustrare de capitala), este vorba de (o forma de) mineriada... pe care inabilii de ei (ca sa nu zic altfel) au evocat-o ca fringhia in casa spinzuratului.
@turambar: deci tu esti expertul lui iulian... puteam sa ma gindesc... multm. de oferta, ma simt onorat si luat in seama. sorry, mi-a venit trz ideea, inspirata de o discutie dsp. mitica (acest hopa mitica ambiguu, pozitiv la ilc, negatv la ardelenii dispretuitori)... si de topicul asta al mineriadelor... o sa revin cu precizari.

10:00 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@turambar - raspuns de votant clujean despre bucuresti vs cluj cu o paralela:
carol I, ferdinand au condus la bucuresti... si n-a fost asa rau; insa, Mitica n-a condus germania... si cred ca e mai bine asa

serios vorbind, cred ca iliescu are vina majora si in cazul asta: e vorba de cadrul legal prin care firmele straine erau practic obligate sa isi deschida reprezentanta in bucuresti si apoi, daca tin neaparat, filiale in alte orase; rezultatul il vedeti azi, grosul investitiilor au venit in bucuresti si firimiturile au ajuns in restul tarii; nu ca altfel nu ar fi fost mai dezvoltat bucurestiul fata de alte orase, insa diferenta e nejustificat de mare, iar restul au fost tinute artificial pe loc; inchipuiti-va ca NY sau LA ar fi fost nevoite sa stea continuu cu privirea atintita la Washington; asta e frustrarea mea majora (in privinta asta) si nu tine de genetica...

3:09 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home