textier: Sarmalele Reci îl cîntă pe Adrian Băsescu pe gratis

17 ianuarie 2006

Sarmalele Reci îl cîntă pe Adrian Băsescu pe gratis

"Adrian Băsescu" este cel mai recent buzdugan muzical lansat online de Sarmalele Reci. Iniţiativă civică, 100% non-profit, cîntecul despre politicienii clonaţi poate fi descărcat gratis de pe situl trupei http://www.sarmalelereci.ro/ sau poate fi ascultat la (deocamdată) 8 posturi FM. Acţiunii virale a Sarmalelor au răspuns pînă acum o sumedenie de internauţi care au împrăştiat mp3-ul sau l-au postat pe bloguri şi situri cu caracter mai mult sau mai puţin militant. Sarmalele Reci au deja experienţă în gherila online, după lovitura de anul trecut - "Adrian Minune presedinte", un pamflet anti-Năstase care s-a alăturat în campania electorală 2004 vastei operaţiuni virale "Congo".

Satiră a lumii politice actuale, noul cîntec este conceput ca o lungă listă de "mutanţi" politici, care începe vesel cu Adrian Băsescu, trece printr-un frisonant Corneliu Vadim Codreanu şi se termină cu un ameninţător Nicolae Antonescu! Combinaţia de nume politice de multe ori antagonice (Mariean Videanu, Angela Schröder etc.) se derulează pe o combinaţie de stiluri muzicale aflate în (aparent) conflict: manea + rock!

"Mai degrabă un rock oriental decît o manea rock" - încearcă să nuanţeze Zoltan Andras, autorul muzicii. Textierul Florin Dumitrescu explică de ce această opţiune stilistică: "Ca să redăm şi pe plan muzical promiscuitatea infinită a lumii politice. Năstase e rocker, cîntă Dire Straits la chitară, Băsescu îşi dă manele cu dansatoarele din buric... Ei însă în lumea lor dansează aceeaşi muzică, indiferent de etichetele pe care ni le afişează. După cum războiul dintre rock şi manele este unul artificial, aşa şi competiţia politică este doar aşa, ca un fel de mit al showbiz-ului."

www.sarmalelereci.ro